Ursula Von der Leyen je iznela podatak da je kosovska ekonomija 27 posto srednje vrednosti EU ekonomije i da ima puno posla da se uradi.     Foto: AA

Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen izjavila je nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani da Kosovo treba da prihvati nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom, dok Srbija treba da prihvati ”de fakto” priznanje Kosova.

Von der Leyen je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Osmani, kazala da je izrazila saučešće zbog ubijenog kosovskog policajca u Banjskoj, 24.septembra, te je naglasila da su takvi napadi potpuno neprihatljivi i da počinioci moraju biti izvedeni pred pravdu.

Predsednica EK je poručila da je Kosovo postiglo stabilan napredak, posebno na osnaženju demokratije putem reformi, ali da ima još mnogo posla. Istakla je da je integracije u EU potrebna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije, te da Kosovo treba da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom.

„Sve te stvari, koraci napred i uspesi mogu se desiti samo ako Kosovo i Srbija normalizuju svoje odnose. Postoje određene oblasti u kojima treba da se angažuju obe strane, da sarađuju i pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za prihvatanje Zajednice opština sa srpskom većinom, dok Srbija treba da prihvati 'de fakto' priznanje Kosova“, naglasila je Von der Leyen.

Govoreći o planu Evropske komisije kazala je da se ekonomije zemalja Zapadnog Balkana moraju približiti evropskoj ekonomiji, podsetivši da već postoji plan vredan 30 milijardi eura za investiranje na Zapadnom Balkanu, kao što je izgradnja infrastrukture. Istakla je da EU želi da pomogne da se udvostruče prihodi ekonomija zemalja Zapadnog Balkana u narednoj deceniji. Ursula Von der Leyen je iznela podatak da je kosovska ekonomija 27 posto srednje vrednosti EU ekonomije i da ima puno posla da se uradi.

Predsednica Osmani je kazala da je važno da se na decembarskom sastanku Saveta EU unapredi status Kosova u zemlju kandidata.

„Kosovo je sada spremno za sledeći korak za koji svakodnevno radi, punu integraciju u evroatlantske institucije. Za budućnost u EU i NATO-u to nije samo cilj, to je osnovni motiv koji formira moćno delovanje naših institucija“, naglasila je Osmani.

Ona je potencirala važnost da EU ukloni kaznene mere protiv Kosova, zato što su kosovske institucije preduzele korake ka održavanju novih izbora na severu Kosova. Osmani je istakla da je Kosovo opredeljeno da poštuje svoj Ustav, koji pruža prava manjinskim zajednicama veća nego u drugim zemljama Evrope.

Kosovska predsednica je govorila i sveobuhvatnom plani koji je danas predstavila predsednica EK, a koji je zasnovan na četiri stuba i označava važan korak ka integraciji u zajedničko evropsko tržište. Rekla je da ovaj plan, između ostalog, predviđa podršku EU kroz povećanu finansijsku pomoć reformama koje se moraju preduzeti u procesu integracija.

Predsednica Evropske komisije boravi u četvorodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

TRT Balkan / agencije