Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je kako je ovo dan za povijest.     Foto: Hina

Predsjednica Europske komisije, predsjednica Slovenije i hrvatski premijer na graničnom prijelazu Bregana simbolično su obilježili ulazak Hrvatske u Schengen.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u izjavi za medije na graničnom prijelazu Bregana današnji dan nazvao je povijesnim u kojem su se ostvarili strateški ciljevi Hrvatske.

“Ovaj datum je dan kada je Hrvatska ostvarila svoje strateške, državničke, političke ciljeve integracije i u schengenski prostor i u europodručje. Prva smo zemlja koja je to učinila na isti dan“, izjavio je Plenković.

Podsjetio je kako je proteklih šest godina, koliko traju mandati njegovih vlada, vrijeme provedbe značajnih reformi te ocijenio kako će i Schengen i europodručje biti korisni za hrvatske građane i gospodarstvo. Ocijenio je kako će ova dva postignuća biti posebno korisna za Hrvatsku kao turističku destinaciju.

“Nakon ovog 1. siječnja za Hrvatsku više ništa nije isto, za naše građane nije isto, evo auti prolaze bez ikakvih kontrola, bez čekanja, gužvi. To će za Hrvatsku kao turističku zemlju značiti mnogo“, istaknuo je hrvatski premijer.

Plenković je naglasio kako će Hrvatska odsada svoje kapacitete premjestiti na svoje vanjske schengenske granice koje su više od 1.350 kilometara duljine.

“Bez da gradimo žicu i da gradimo barijere, to su političke postavke kojih ćemo se držati do kraja, ne želimo da Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu dijeli bilo kakva žica. Našim iskustvom ćemo pomoći da se Schengen jača. Pomoći ćemo Europskoj uniji da se jača euro, a učinit ćemo sve da naše susjedstvo postupno ide putem Hrvatske i da također završi u konačnici u članstvu u EU-u“, poručio je Plenković.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je kako je ovo dan za povijest.

“Ovo je dan za slavlje. Nova godina je vrijeme za nove početke. Nema boljeg mjesta u Europi gdje bi se moglo bolje obilježiti nove početke nego ovdje na granici između Hrvatske i Slovenije. Danas je Hrvatska ušla u Schengen područje i eurozonu, dva velika postignuća za najmlađeg člana Europske unije, a oboje je ostvarila u jednom danu. Ovo je dan za pamćenje i dan za povijest, dan za slavlje i za ponos za ljude Hrvatske, ali i za sve građane Europe“, rekla je Von der Leyen te dodala:

“Ljudi će putovati slobodno, neće biti smetnji za poslovanje i zajednice će se još više zbližiti. Veliko je postignuće i korištenje iste valute, eura. Hrvati će uvijek pamtiti dan kad su prvi put platili eurom. Pridružujete se zajednici od 347 miliona Europljana koji svakodnevno koriste euro. Euro nas čini snažnijima, omogućuje lakše investiranje i trgovinu preko granica, daje život našoj ekonomiji i pomaže otvaranju radnih mjesta. To je druga najvažnija svjetska valuta i čini nas snažnijima u svijetu. Euro je jedno od naših najvećih postignuća."

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar poručila je kako je ovaj događaj poklon Europi pri čemu je čestitala svim građanima Hrvatske.

“Lijepo je biti ovdje sa susjedima. Čestitam svima u Hrvatskoj ulazak u Schengen područje i eurozonu. Svi u Hrvatskoj mogu biti ponosni zbog ovoga. Imam puno povjerenje u jedinstvo Europe, a integracije u EU su jedini put i za zemlje Zapadnog Balkana. Ja ću svakako nastaviti slovensku tradiciju da pomažem državama u susjedstvu da nastave integraciju u Europsku uniju. EUuropa je naša kuća i to će tako i ostati. Naša obaveza je da je štitimo“, naglasila je Pirc Musar.

TRT Balkan / agencije