"Normalizacija tih odnosa je najvažnija i krucijalna je za sigurnost, stabilnost i prosperitet cijele regije", kazala je Von der Leyen.     Foto: Reuters

Kazala je to Feni predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u intervjuu koji je organizirala Evropska Redakcija (European Newsroom - ENR), naglašavajući da je rat u Ukrajini istaknuo stratešku važnost proširenja Evropske unije.

"Poznato vam je da želimo približiti naše zemlje partnere sa Zapadnog Balkana što je bliže i što brže je moguće Evropskoj uniji", dodala je Von der Leyen.

Kada je u pitanju dijalog Srbije i Kosova, kaže da postoji plan Evropske unije za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine "na stolu" zbog čega smatra da je sada trenutak da se razumije važnost postizanja dogovora za obje strane.

"Normalizacija tih odnosa je najvažnija i krucijalna je za sigurnost, stabilnost i prosperitet cijele regije. Nadam se zato da će uoči novih razgovora obje strane biti vrlo konstruktivne", stava je predsjednica Komisije.

Na pitanje da li će biti posljedica ako dogovor ne bude postignut, Von der Leyen je kazala da je potrebno prvo pokušati pronaći rješenje, a onda pogledati rezultate.

Predsjednica je u okviru intervjua govorila i o temama predstojećih sastanaka Komisije planiranih za ovu sedmicu.

Naime, Evropska komisija trebala bi danas objaviti prijedloge dva zakonodavna akta, jedan o industriji s nultom neto emisijom stakleničkih plinova, a drugi o ključnim sirovinama, koje su potrebne Uniji da bi dostigla cilj o nultoj neto emisiji do 2050. godine.

Kako je planirano rasporedom sjednica Komisije u četvrtak na sastanku u Bruxellesu, Komisija će objaviti prijedlog reforme tržišta električne energije i dugoročnu strategiju za konkurentnost ekonomije.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen kazala je da je u pitanju paket koji se fokusira na uvođenje čiste tehnologije kako bi se postigli ciljevi za smanjenje emisija štetnih plinova, dostizanje ciljeva iz sporazuma o klimatskim promjenama i sveukupnog smanjenja štetnog uticaja na životnu sredinu kroz podizanje stepena energetske efikasnosti.

"To je rapidno rastuće tržište i očekuje se da će doživjeti trostruki rast u vrijednosti do 2030. godine i to je jedan fokus da donesemo zakone u tom smjeru, a drugi je da postignemo našu jedinstvenu konkurentnost", pojasnila je.

Paket koji će predstaviti, tvrdi Von der Leyen, će pokazati da je moguće smanjiti emisije i imati strategije jer postoji globalna potreba za zelenom energijom, a Evropska unija želi ostati lider u toj oblasti.

FENA