Predsjednica Komisije ističe da Hrvatska može igrati veliku ulogu u prelasku na čiste izvore energije, što je važno u osiguravanju europske energetske neovisnosti u svjetlu rata u Ukrajini.     Foto: Reuters

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dolazi u posjet Hrvatskoj na Novu godinu, na dan kada se podižu rampe i ukidaju kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom i kada se u optjecaj uvodi zajednička europska valuta euro.

Von der Leyen u odgovorima na Hinina pitanja naglašava da su se hrvatski građani jako trudili da im taj dan stigne.

"Znam koliko je truda bilo potrebno da se ispune svi uvjeti za ulazak u šengen i da se provedu reforme potrebne za ulazak u eurozonu. Možete biti ponosni na to", poručila je.

Hrvatska ovime dovršava svoju punu europsku integraciju, kazala je, i "njezini građani mogu uživati u nekim od najboljih pogodnosti koje naša Unija može pružiti"

"Putovanje bez unutarnjih graničnih kontrola i prelazak na valutu koja će privući više ulaganja i stvoriti radna mjesta i potaknuti rast”, rekla je von der Leyen.

Naglasila je da ovo nije samo veliko postignuće za Hrvatsku nego i još jedan dokaz snage i jedinstva Unije.

"S Hrvatskom u eurozoni, 20 država članica EU-a i 347 milijuna građana EU-a dijelit će zajedničku valutu EU-a. To će nam dati još veći utjecaj na međunarodnoj sceni", kazala je.

Ističe i kako će prošireni šengenski prostor učinit Europu jačom i prosperitetnijom, zbližavajući ljude i olakšavajući poslovanje, rekla je.

"Dakle ukratko: Europa čini Hrvatsku jačom. A Hrvatska čini Europu jačom".

Kad će Hrvatska do europskog prosjeka?

Odgovarajući na pitanje o tome kakvi su kratkoročni i srednjoročni izgledi da se Hrvatska po životnom standardu približi europskom prosjeku, Von der Leyen kaže da Hrvatska kontinuirano smanjuje zaostatak za prosjekom EU otkako je ušla u Uniju.

"Vaše gospodarstvo je dokazalo svoju otpornost nakon krize covida. Bili ste jako pogođeni, ali ste se brzo i snažno oporavili. Dakle, potencijal postoji, a sada ga treba u potpunosti osloboditi i učiniti vaše gospodarstvo produktivnijim", kazala je.

Tu na scenu stupa NextGenerationEU, plan oporavka Europe, tvrdi predsjednica EK.

"Prave smjernice za budućnost podržane velikim ulaganjima - 6,3 milijarde eura od NextGenerationEU-a ili ukupno 15 milijardi eura ako tome dodate sredstva kohezijske politike".

Ali ne radi se tu samo o financiranju, dodaje. "Hrvatski plan oporavka uključuje ključne reforme za koje se očekuje da će imati veliki učinak na gospodarstvo", kaže.

"Na primjer, poticanje zapošljavanja redizajniranjem politika tržišta rada. Opremanje studenata i radnika pravim vještinama za uspjeh u zelenoj i digitalnoj tranziciji te poboljšanje poslovnog okruženja u Hrvatskoj", kazala je.

To će sve pomoći da hrvatsko gospodarstvo postane konkurentnije i inovativnije, tvrdi.

"Dakle, Hrvatska ide u dobrom smjeru. A sada s ulaskom u eurozonu, dolazi još više prilika".

Velika uloga u čistoj energiji

Predsjednica Komisije ističe da Hrvatska može igrati veliku ulogu u prelasku na čiste izvore energije, što je važno u osiguravanju europske energetske neovisnosti u svjetlu rata u Ukrajini.

"Odmaknuli smo opskrbu energijom od Rusije prema pouzdanim energetskim partnerima. Štedjeli smo energiju i napunili naša skladišta plina, kako bismo ove zime bili sigurni i na toplom", kazala je.

"Ali ima još puno posla ako želimo biti sigurni sljedeće zime. I sad počinju pripreme. Znamo što trebamo učiniti. Moramo nastaviti osiguravati onoliko ukapljenog plina koliko smo to učinili ove godine".

Uz to, EU mora potaknuti vlastitu proizvodnju i korištenje obnovljivih izvora energije.

"Obnovljivi izvori su čista, domaća energija koja nam je potrebna za budućnost", naglašava Von der Leyen.

A tu Hrvatska može imati veliku ulogu.

“Od hidroenergije do solarne energije i vjetra: vaš potencijal je nevjerojatan. Već ste jedna od vodećih zemalja EU-a po korištenju obnovljivih izvora energije. I možete postati pravo europsko središte obnovljivih izvora energije", kazala je.

"To će biti dobro za vašu industriju i za Europu u cjelini".

HINA