Spomen šetnju vodila je Tena Banjeglav koja je predstavila odabrane prijedloge za učinkovitije suprotstavljanje iskrivljavanju činjenica o Drugom svjetskom ratu.     Foto: AA

U organizaciji Centra za suočavanje s prošlošću Documenta održana je spomen šetnja povodom obljetnice početka Drugog svjetskog rata i napada sila Osovine na tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju, uoči proglašenja NDH od strane ustaškog režima.

U uvodnom obraćanju na Trgu žrtava fašizma voditeljica Documente Vesna Teršelič podsjetila je kako je na današnji dan 1941. godine počelo bombardiranje Beograda i drugih gradova od strane sila Osovine, naglasivši kako je ovo okupljanje prisjećanje na sve stradale u Drugom svjetskom ratu i Narodnooslobodilačkoj borbi.

Teršelič se osvrnula na hrvatsko predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust istaknuvši kako se nalazimo u vremenu revizije i prekrajanja povijesti.

“Iza nas je trideset godina iskrivljavanja činjenica i prekrajanja povijesti, a zadnjih godina od Vladinih institucija učinjeno je nekoliko koraka, događa se preokret, ali ostaje još puno konkretnih koraka za nadoknaditi ova tri desetljeća revizije”, izjavila je Teršelič.

Upozorila je kako se revizionizam posebno odrazio na generacije mladih, ali i na ostale građane.

“Istraživanje iz 2017. i 2018. na pitanje o govoru mržnje pokazalo je da bi 45 posto građana zabranilo ustaški pozdrav ‘za dom spremni’, dok ih 44 posto taj pozdrav ne bi zabranilo”, istaknula je.

Osvrnula se i na inicijativu za zabranu ustaških simbola, istaknuvši kako bi bilo važno preimenovati ulice i trgove imenovane po ustaškim dužnosnicima i pripadnicima ustaških postrojbi, s obzirom da još 50-ak gradova i općina u Hrvatskoj ima takve nazive.

Spomen šetnji su prisustvovali predstavnici veleposlanstava Slovenije, Austrije, Irske, Kanade, Njemačke i Švicarske.      Foto: AA

Pokrenuli su i inicijativu da se iz državnog proračuna odobre sredstva za Spomen područje Jasenovac koje je do sada prikupilo 83.145 imena žrtava tog logora koji je djelovao 1.337 dana u vrijeme Drugog svjetskog rata, kako bi se oduprlo revizionističkim tendencijama. Upozoreno je i na devastiranost tvrđave u Staroj Gradišci gdje su za vrijeme NDH bile zatvorene žene i djeca, a gdje su, nakon toga, boravili politički zatvorenici režima Jugoslavije. Teršelič je navela niz lokacija diljem Hrvatske na kojim su bili zatvarane i progonjene žrtve ustaškog režima, koje podliježu zanemarivanju.

“Tražimo i primjereno komemoriranje stradalih u poslijeratnim egzekucijama”, naglasila je Teršelič.

Spomen šetnju vodila je Tena Banjeglav koja je predstavila odabrane prijedloge za učinkovitije suprotstavljanje iskrivljavanju činjenica o Drugom svjetskom ratu, unapređenje obrazovanja o holokaustu i kvalitetniju zaštitu kulturne baštine antifašizma.

U spomen šetnju uključena su mjesta stradanja i otpora u gradu Zagrebu, a osim Trga žrtava fašizma u čijoj okolici se nalaze zgrade nekadašnjeg zatvora Gestapa i sjedišta Ustaške nadzorne službe, sudionici su obišli nekadašnji ustaški zatvor na adresi Franje Račkog 9, zgradu pošte u Jurišićevoj, nekadašnji Hotel Milinov na uglu Trga bana Jelačića i Gajeve ulice, mjesto jedine zagrebačke sinagoge koja se nalazila u Praškoj ulici te Glavni kolodvor.

Na kraju spomen šetnje, u kojoj su sudjelovali predstavnici veleposlanstava Slovenije, Austrije, Irske, Kanade, Njemačke i Švicarske, okupljeni su položili cvijeće i kamenčiće kod spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima.

TRT Balkan / agencije