Skup je, kao i prethodnih godina, osiguravala policija, zbog dijela građana koji su verbalno prosvjedovali.     Foto: AA

Desetak aktvista civilnih udruga razvilo je na glavnom zagrebačkom trgu transparente “Zločini u ‘Oluji’ su odgovornost svih nas”, "Ne u naše ime” i “Nacionalizam ubija” kako bi, uoči sutrašnje proslave obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja", upozorili na civilne žrtve ove akcije i na nekažnjavanje počinitelja.

Na Trgu bana Jelačića aktivisti udruga Centar za žene žrtve rata – ROSA, Centar za građansku hrabrost, Ženska mreža Hrvatske i Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK iz Sarajeva održali su polusatnu antiratnu akciju u znak sjećanja na hrvatske državljane ubijene i protjerane tijekom i nakon vojno-redarstvene operacije (VRO) “Oluja”.

Skup je, kao i prethodnih godina, osiguravala policija, zbog dijela građana koji su verbalno prosvjedovali protiv ovakvih aktivističkih poruka uoči obljetnice VRO "Oluja" i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Ispred spomenika banu Jelačiću razvili su transparente: “Zločini u ‘Oluji’ su odgovornost svih nas”, "Ne u naše ime” i latinično-ćirilični natpis “Nacionalizam ubija”.

“Još jednom poručujemo da imamo odgovornost ukazati na sustavnu politiku relativizacije, negiranja i umanjenja ratnih zločina koji su počinjeni nad stanovnicima Hrvatske srpske nacionalnosti. Izražavamo suosjećanje prema svim žrtvama rata i zločina počinjenih u naše ime”, istaknula je Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata – ROSA.

"Nad građanima Republike Hrvatske srpske nacionalnosti za vrijeme i nakon operacije 'Oluja', pripadnici Hrvatske vojske, policije i civili počinili su veliki broj ratnih zločina, a najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran", upozorila je Pamuković ispred četiri udruge.

“Ubijeno je više od 600 civila. Spaljeno je više od 22.000 kuća. Iz Hrvatske je tada izbjeglo oko 200.000 njezinih građana. Njihov je povratak godinama bio sustavno otežavan i onemogućavan”, dodala je.

Aktivisti upozoravaju kako su zločini u “Oluji“ odgovornost hrvatske države te kako neodgovorno ponašanje predstavnika vlasti vodi u još dublje društvene podjele zbog nepostojanja iskrenosti i poštovanja prema svim žrtvama.

“Suočavanje društva s ‘Olujom’ treba biti utemeljeno na utvrđivanju činjenica o počinjenim ratnim zločinima i politici etničkog čišćenja. Suočavanje je garancija da se povijest neće ponavljati”, navela je Pamuković.

Aktivisti zahtijevaju procesuiranje odgovornih za ratne zločine i informiranje javnosti o procesuiranju svih zločina počinjenih za vrijeme i nakon VRO “Oluja”.

Pamuković je upozorila kako je na obilježavanju obljetnice “Oluje” premijer Hrvatske Andrej Plenković 2020. godine obećao donošenje zakona o civilnim žrtvama rata, te otklanjanju poteškoća s ciljem kako bi se građani srpske nacionalnosti osjećali ravnopravnima.

Danas će u Centru za ženske studije u Zagrebu udruge organizirati prikazivanje dokumentarnog materijala o VRO “Oluja”.

TRT Balkan / agencije