Okupljanju je prisustvovalo oko stotinu građana Podgorice.    Foto: AA

Povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom, koji se obilježava 29. novembra, u Podgorici je u srijedu nizom događaja simbolično obilježen ovaj dan, odakle su poslate poruke podrške narodu Palestine.

Obilježavanje 29. novembra, u organizaciji Društva crnogorsko-palestinskog prijateljstva, počelo je ceremonijom sadnje maslinovog stabla kod Spomenika Ivana Crnojevića, u parku kod Gimnazije u Podgorici.

Organizatori su saopštili da je "maslina kao izvor života simbol kako palestinske tako i crnogorske tradicije, te sinonim hrabrosti i istrajnosti jednog naroda".

Najveći podgorički most "Milenijum" večeras je u bojama zastave Palestine, a takođe je priređena i ceremonija puštanja lampiona, dok je na kraju događaja razvijena velika zastava Palestine.

Današnjem okupljanju prisustvovalo je oko stotinu građana Podgorice.

Učenici sarajevske Druge gimnazije pozvali na mir

Učenici i profesori Druge gimnazije Sarajevo organizirali su događaj posvećen Međunarodnom danu solidarnosti s narodom Palestine te su pozvali na okončanje brutalnih izraelskih napada na Pojas Gaze i da vlada mir u cijelom svijetu.

Prvo je ispred škole održan umjetnički performans s flashmobom pod nazivom "Čujete li nas? Vidite li nas?" u kojem je učestvovalo oko 150 učenika. Potom je unutar prostorija škole izvedena kratka predstava kako bi se skrenula pažnja na patnje i nasilje s kojim se suočavaju ljudi u Palestini i Gazi.

Učenici predvođeni profesoricama Anesom Smailhodžić i Idom Avdibegović u okviru programa pripremili su još film, humanitarni bazar i izložbu kako bi na taj način pružili podršku palestinskom narodu.

Događaju su, osim učenika, profesora i osoblja škole prisustvovali i roditelji učenika, ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Učenica Adina Ramović posebno je osudila ubijanje nevine djece i žena u monstrouznim izraelskim napadima na Pojas Gaze.    Foto: Others

Direktor Druge gimnazije Seid Alibegović izrazio je zahvalnost učenicima i profesorima koji su organizovali jedinstveni performans koji je posvećen Međunarodnom danu solidarnosti s narodom Palestine.

"Želim posebno zahvaliti učenicima koji su vlastitim idejama pripremili ovaj umjetnički performans kojim su pozvali na mir i bolji svijet te da prestane rat. Učenici su zaista u ovim danima rata u Gazi željeli da se solidarišu sa narodom Palestine. Naša poruka je 'stop ratu'", kazao je Alibegović.

Učenica Adina Ramović posebno je osudila ubijanje nevine djece i žena u monstrouznim izraelskim napadima na Pojas Gaze.

"Ujedinjeni smo kao škola da pošaljemo poruku da se ne smiju ubijati žene i djeca jer vidimo da svijet šuti i da niko ne reaguje te je zato važno da i mi pošaljemo našu poruku", rekla je ova učenica.

Učenik Fatih Efe Memišević jasno je poručio da su napadi na Pojas Gaze neprihvatljivi i da nema izgovora za tako brutalan čin.

"Želim naglasiti da ovaj konflikt traje već duži niz godina i da je pravda preduslov za mir i da mir ne može postojati bez pravde. Želim poslati poruku u svijet da vrše pritisak na svoje vlade kako bi spriječili napade na Gazu i da se spase ljudi", kazao je ovaj srednjoškolac, te dodao da je posebno šokiran ubijanjem djece u Pojasu Gaze.

Učenici su tokom performansa držali transparente s porukama "Neka prestane rat u Gazi", "Koristite riječi umjesto oružja" i "Koliko još djece treba da strada?".

Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom, 29. novembar, koji je Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) proglasila 1977, ove godine obilježava se u sjeni izraelske agresije na Pojas Gaze.

TRT Balkan / agencije