Tijekom dana postavit će se vodene barijere na prometnicu D 36 uz Kupu u Koritinji i uz nasip u predgrađu Brodarci, sve u koordinaciji s Hrvatskim vodama.     Foto: AA

Kupa u Karlovcu narasla je u posljednjih 14 sati za dva metra i 84 centimetra, u petak u 19 sati Kupa je mjerila 381 centimetar, jutros u 8 sati 655, a u 9 sati 665 centimetara.

Stožer Civilne zaštite Grada Karlovca je u subotu ujutro u koordinaciji s Hrvatskim vodama odlučio poduzeti pripreme za redovite mjere obrane od poplave, te su se operativne snage Civilne zaštite, zajedno s vatrogascima, angažirale na punjenju dodatnih broja vreća s pijeskom, koje će se podijeliti mjesnim odborima koji su izravno izloženi povećanom vodostaju rijeka.

Tijekom dana postavit će se vodene barijere na prometnicu D 36 uz Kupu u Koritinji i uz nasip u predgrađu Brodarci, sve u koordinaciji s Hrvatskim vodama.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić poručio je građanima kako je važno da prate izvješća jer je vrlo vjerojatno da će doći do prekida prometa na pojedinim cestama.

Vrhunac u nedjelju oko 21 sat

Prema trenutno raspoloživim prognostičkim modelima Službe za hidrološke studije, analize i prognoze DHMZ, takav će se izraženiji porast vodostaja rijeke u Karlovcu nastaviti, preći razinu redovitih mjera obrane od poplava (750 centimetara), a vrhunac se očekuje u nedjelju oko 21 sat s vodostajem od 784 centimetra.

Iako do izlijevanja rijeka u Karlovcu do sada nije došlo, problema ima, kiša, ponegdje i s izraženijim pljuskovima, uzrokovala je bujične i urbane poplave, a dodatni je problem što su u Karlovcu na mnogo mjesta iskopi za gradnju mreže kanalizacijske odvodnje i za rekonstrukciju vrelovoda.

S tim u vezi gradonačelnik Mandić posebno je pozvao građane na oprez u kretanju gradom, kaže da su na terenu tvrtke Vodovod i kanalizacija i Toplane zajedno s izvođačima radova te da kontroliraju gradilišta.

“Iskopi su puni vodom, ponegdje je došlo do manjih urušavanja iskopa, pa je potreban dodatni oprez građana”, poručio je Mandić.

Prema meteorološkoj prognozi, od sutra se očekuje postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika.

HINA