Prema riječima diplomata, EU očekuje da zemlje Balkana usklade svoju vanjsku politiku s politikom EU, podržavajući sankcije evropskog bloka protiv Rusije.     Foto: AA

Njemačka će biti domaćin samita balkanskih lidera u četvrtak, u sklopu planova Berlina da ubrza integraciju regiona u Evropsku uniju (EU).

Lideri šest država Balkana sastat će se u Berlinu s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen kako bi razgovarali o procesu proširenja EU, regionalnoj saradnji i energetskoj sigurnosti.

"Integracija regiona u EU postala je važnija nakon početka rata Rusije protiv Ukrajine", rekao je visoki njemački diplomata pod uvjetom da ostane anoniman, dodajući da je Scholz posvećen ubrzavanju pristupanja Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije u EU.

"Strategija Rusije je da manipuliše razdorima na Zapadnom Balkanu. Želimo da se suprotstavimo tome. Želimo da unaprijedimo saradnju između ovih zemalja. I želimo da ih približimo EU", naglasio je isti diplomata.

Zemlje Balkana čine napore ka članstvu u evropskom bloku više od jedne decenije, a njihovi lideri su u više navrata kritikovali evropske kolege zbog oklijevanja da prime nove članice, blokirajući proširenje EU.

Srbija i Crna Gora dobile su status kandidata za članstvo u EU prije više od deset godina i od tada su nastavile pregovore o pridruživanju evropskom bloku.

Evropska unija je odlučila da započne pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u julu, dok se Bosna i Hercegovina nada da će u decembru dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU. Kosovo je trenutno potencijalni kandidat za ulazak u EU.

Njemačka će obećati snažnu podršku

Kancelar Scholz planira da tokom samita ponovi snažnu podršku zvaničnog Berlina članstvu ovih zemalja u EU, u skladu s njihovim očekivanjima, navode diplomate.
Zemlje Balkana moraju ispuniti kriterije iz Kopenhagena za članstvo, koji zahtijevaju stabilnost institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje i zaštitu manjinskih grupa.

Prema riječima diplomata, EU očekuje da zemlje Balkana usklade svoju vanjsku politiku s politikom EU, podržavajući sankcije evropskog bloka protiv Rusije.

Kako je kazao njemački diplomata, bliske veze Srbije s Rusijom i njeni nedavni sporazumi o jačanju saradnje s Moskvom su izvor zabrinutosti.

Očekuje se da će Scholz, Von der Leyen i balkanski lideri tokom ručka u četvrtak razgovarati o pitanjima vanjske politike, ratu Rusije i Ukrajine i porastu broja izbjeglica na balkanskoj ruti.

Lideri će potpisati tri sporazuma

Jedan od vrhunaca samita bit će ceremonija na kojoj će lideri potpisati tri sporazuma, navode diplomate.

Ovim sporazumima, šest država Balkana međusobno će priznavati lične karte, fakultetske diplome i stručne kvalifikacije, omogućavajući slobodno kretanje i bližu regionalnu saradnju.

"Ovo su stvarni, praktični koraci za ljude. Oni će donijeti novu, pozitivnu dinamiku za bližu saradnju u regionu", rekao je visoki diplomata.

Očekuje se da će tokom samita lideri razgovarati i o energetskoj sigurnosti, elektroenergetskim interkonekcijama na Balkanu te podršci EU tim državama da unaprijede saradnju u ovoj oblasti.

Samit o Balkanu održat će se u okviru "Berlinskog procesa", koji je Njemačka uspostavila 2014. godine kao platformu za saradnju na visokom nivou između EU i balkanskih država.

TRT Balkan / agencije