Yakup Gul je dodao da će ove godine Maarif škole u Sarajevu obavljati aktivnosti u dva kampusa.    Foto: AA

Za mnoge učenike osnovnih i srednjih škola na području Bosne i Hercegovine nastava u školskoj 2023/2024. godini počela je u petak.

Nastava u školskoj 2023/2024. godini u Kantonu Sarajevo počela je 1. septembra, a prigodan program uz prisustvo roditelja održan je u mnogim školama među kojima su i Maarif škole u Sarajevu (Maarif Schools of Sarajevo).

Učenici su danas ponovo sjeli u školske klupe, a smijeh i graja su ponovo ispunili školske prostorije i dvorišta. Maarif škole u Sarajevu, čiji je osnivač Fondacija Maarif iz Turkiye, također su spremno ušle u novu školsku godinu.

Prigodnim kulturno-zabavnim programom, Maarif škole u Sarajevu označile su početak nove školske godine te učenicima i roditeljima poželjeli uspjeh. Programu su prisustvovali roditelji, učenici i nastavno osoblje.

Predstavnik Fondacije Maarif Yakup Gul rekao je da su svi uzbuđeni zbog početka nove školske godine i izrazio nadu da će taj osjećaj među učenicima trajati do kraja školskog obrazovanja.

“Danas smo na početku nove školske godine, svi smo uzbuđeni. Emocija je prisutna i kod učenika, nastavnika, roditelja i uprave škole. Htjeli smo da taj lijepi osjećaj, emociju, uzbuđenje, podijelimo svi zajedno”, rekao je Gul.

Dodao je da će ove godine Maarif škole u Sarajevu obavljati aktivnosti u dva kampusa.

“Još jedan veoma važan podatak je i prvi dan otvorenja našeg novog vrtića koji se nalazi u našem drugom kampusu. Možemo reći da svaka školska godina donosi nešto novo i tako ćemo i nastaviti”, kazao je Gul.

Istakao je da je interesovanje za upis učenika u njihove škole i ove godine veliko, što ih, poručio je, posebno raduje.

U Starom Gradu 246 prvačića

Ukupno 246 prvačića danas je prvi put sjelo u školske klupe u osam osnovnih škola u Starom Gradu. Za bolji i lakši početak školovanja, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo svim prvačićima osiguralo je udžbenike, a Općina Stari Grad finansirala je nabavku ruksaka i školskog pribora.

Ruksaci su učenicima podijeljeni danas prilikom dolaska u školu kada su se prvi put susreli i sa svojim učiteljima i školskim prijateljima. Vesele dječije graje, druženja i smijeha nije nedostajalo, a šta će prvačiće dočekati u ovoj školskoj godini pojasnila je učiteljica OŠ "Saburina" Sanela Koro.

"Radimo po kurikulumu – ishodi učenja. Prvo slijedi adaptacija, prilagođavanje i upoznavanje i tako će biti cijelo prvo polugodište. Učenje kroz igru, grupni rad, zajednički i kreativni rad", kazala je Koro.

Prema informacijama Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, školska 2023/2024. godina počela je 1. septembra u četiri kantona (Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski Goražde i Kanton Sarajevo), dok će u preostalih šest kantona (Posavski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski, Unsko-sanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10) nastava početi u ponedjeljak, 4. septembra.

TRT Balkan / agencije