Sarajevo: Otvoren vrtić u OŠ "Isa-beg Ishaković" pri školama "Maarif"

Sarajevo: Otvoren vrtić u OŠ "Isa-beg Ishaković" pri školama "Maarif"

Novi vrtić počeo je s radom u školskoj 2023/24. godini, kada je i primio svoje prve polaznike.
Novi vrtić počeo je s radom u školskoj 2023/24. godini, kada je i primio svoje prve polaznike, a riječ je o moderno opremljenom vrtiću.          Foto: AA

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u srijedu je svečano otvoren vrtić u sklopu privatne osnovne škole "Isa-beg Ishaković", koja od prošle godine djeluje u sastavu turske Fondacije "Maarif".

Prigodnoj svečanosti tim povodom prisustvovali su član Upravnog odbora Fondacije "Maarif" i šef za Europu i Balkan Ali Cicek, zastupnik u turskom parlamentu Nurettin Alan, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota Muminović, savjetnik u Ambasadi Turkiye Emre Genctug, ostali predstavnici turskih institucija i organizacija koje djeluju u BiH, zvanice i gosti.

Novi vrtić počeo je s radom u školskoj 2023/24. godini, kada je i primio svoje prve polaznike, a riječ je o moderno opremljenom vrtiću.

U obraćanju prisutnima član Upravnog odbora Fondacije Cicek kazao je kako "Maarif" napreduje korak po korak na svom putu, koji je započeo 2016. godine.

"Naša fondacija, koja u ime Republike Turkiye sprovodi aktivnosti formalnog i neformalnog obrazovanja u inostranstvu uspješno predstavlja našu zemlju u oblasti međunarodnog obrazovanja. Fondacija je postala globalni obrazovni brend s kvalitetnim obrazovnim programom i obrazovanjem koje pruža u različitim geografskim područjima. Danas, sedam godina od osnivanja naše Fondacije, obrazovani proces odvija se u 52 zemlje i trenutno naše ustanove pohađa 50.273 učenika u 498 obrazovnih institucija", rekao je Cicek.

Dodao je kako je Fondacija počela s radom 2017. i u prijateljskoj i bratskoj zemlji Bosni i Hercegovini, kojoj pridaje poseban značaj zbog historijskih i kulturnih veza. Dodao je kako će Fondacija "Maarif" nastaviti s naporima u pružanju kvalitetnog obrazovanja.

Ministrica Hota Muminović kazala je novinarima kako "Maarifov" sistem škola predano radi na jednom cjelovitom pristupu odgoju i obrazovanju.

"Vrlo smo sretni što ćemo ovdje dobiti još jedan vrtić u okviru 'Maarif' škola. Fondacija 'Maarif' je jedan veliki partner kada govorimo o obrazovnom sistemu Kantona Sarajevo. Prepoznati su kao vrlo relevantni i ozbiljni u svom poslu, drže visok standard kvalitete, pružaju izuzetno dobar odgoj i obrazovanje svojim učenicima", kazala je Hota-Muminović, još jednom podvlačeći ljudi koji vode "Maarif" škole u KS-u svoj posao rade vrhunski.

Nakon obraćanja prisutni su imali priliku uživati u nastupu najmlađih polaznika "Maarif" škola, tačnije izvedbama dječijih pjesama na bosanskom, engleskom i turskom jeziku.

Program je završen svečanim presjecanjem vrpce te obilaskom prostorija moderno opremljenog vrtića, koji je inače druga "Maarifova" predškolska ustanova u Kantonu Sarajevo.

Fondacija "Maarif" osnovana je 17. juna 2016. godine i jedina je organizacija koja ima ovlasti da pored Ministarstva obrazovanja u ime Republike Turkiye otvara obrazovne institucije u inostranstvu.

TRT Balkan / agencije