Ove godine odlukom Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, roditelji moraju sami da kupe udžbenike, a zatim će im novac biti refundiran apliciranjem na platformi e-Kosova.     Foto: AA

Skupština Kosova je nakon letnje pauze, započela jesenje zasedanje, međutim nije održana rasprava o predlogu rezolucije o dvogodišnjem radu Vlade Kosova kako je bilo najavljeno, već se prešlo na raspravu o obezbeđenju školskih udžbenika za kosovske učenike.

Zastupnica opozicione Demokratske partije Kosova Eliza Hoxha izjavila je da je Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, odlukom da ove godine subvencioniše roditelje za kupovinu udžbenika, flagrantno prekršila zakon.

"Ovo je kršenje važećeg zakona o budžetskim izdvajanjima, kao i važećeg zakona o preduniverzitetskom obrazovanju. Sve ove odluke predstavljaju flagrantno kršenje zakona. Dugačak je spisak prekršaja i nepravilnosti”, rekla je Hohxa.

I zastupnik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Shemsedin Dreshaj je ocenio da je odluka vlade nezakonita, te je dodao da se takvom odlukom izaziva društvena nejednakost. On je kazao da je debata o udžbenicima treba da bude u junu, a ne kad škola počinje.

Ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Kosova Arberi Nagavci izjavila je da odluka da se ove godine roditelji subvencionišu za kupovinu udžbenika doneta zbog toga što je u prošlosti prilikom dodele udžbenika bilo biznisa i klijentelizma.

“Tokom ovog procesa tokom jedne decenije vlasti ni jedan izveštaj o primeni kurikule, ni jedan izveštaj o kvalitetu školskih udžbenika, ni jedan izveštaj ni analiza o efektu investiranja, prosečno 9 miliona eura za nastavne udžbenike I sredstva. Oko 125 miliona eura za školske udžebnike koji su završili u školskim podrumima”, kazala je Nagavci.

Ona je dodala da odluka Vlade da se udžbenici subvencionišu ispunjava zakonsku obavezu, ali i onemogućava opštinama da ostave udžbenike u školske podrume.

Za razliku od ranijih godina kada su učenici dobijali udžbenike u školama, ove godine odlukom Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, roditelji moraju sami da kupe udžbenike, a zatim će im novac biti refundiran apliciranjem na platformi e-Kosova.

Učenici od prvog do petog razreda dobijaju 80 eura za udžbenike, dok oni od šestog do devetog razreda 30 eura, uz korišćenje starih udžbenika. Vlada Kosova je za ovu namenu izdvojila oko 13 miliona evra.

TRT Balkan / agencije