Hrvatska će dobiti 1400 doza vakcina protiv majmunskih boginja.     Foto: Hina

Za sada se zna da su dvojica zaražena u inozemstvu, a za ostale se još prikupljaju podaci.

Europska je komisija poduzela zajedničku nabavu cjepiva, a nekolicina je zemalja, poput Njemačke i Španjolske, već primila prve doze cjepiva protiv majmunskih boginja, koje su ove godine zabilježene u brojnim zemljama diljem europskog kontinenta.

''Podjela cjepiva prema državama izvršit će se proporcionalno prema broju stanovnika i prema tome u kojoj je mjeri epidemija pogodila određenu državu. U narednim tjednima očekuje se da cjepivo stigne i u Hrvatsku'', izjavila je voditeljica Odjela za respiratorne bolesti u HZJZ-u Goranka Petrović.

Majmunske boginje nisu klasična spolno prenosiva bolest, napomenula je Petrović. Još mnogo toga valja istražiti kada je riječ o ovoj bolesti, no poznato je to da se mogu prenijeti bliskim fizičkim kontaktom.

''U Hrvatskoj planiramo cijepiti one osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim osobama, unutar 4 do 14 dana od izloženosti zarazi'', rekla je epidemiologinja HZJZ-a.
Hrvatska će dobiti 1400 doza.

Simptomi spomenute bolesti uključuju glavobolju, povišenu temperaturu, bolove u mišićima, otok limfnih čvorova i osip koji se javlja nekoliko dana. Bolest se liječi simptomatski, uz mnogo tekućine, a vrlo je mali broj hospitaliziranih osoba, poručila je Petrović.

Inače, Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u petak da je odobrila cjepivo protiv velikih boginja i za primjenu u prevenciji majmunskih boginja, bolesti koja se širi i za koju bi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) mogla izdati maksimalno upozorenje.


SZO je u subotu objavio da je za više od 50 zemalja svijeta proglasio epidemiju majmunskih boginja "izvanrednom situacijom od međunarodnog značaja".

HINA