Učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u srijedu je ubio osmero školskih kolega i zaštitara škole te ranio još šestero učenika i profesoricu.     Foto: AA

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak naveče je donijelo Odluku o proglašenju Dana žalosti u Bosni i Hercegovini u petak, 5. maja, zbog tragične pogibije osmero djece i jednog zaštitara u osnovnoj školi u Beogradu.

Zastave na institucijama BiH bit će spuštene na pola koplja, televizijski i radijski sadržaji kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za taj dan potrebno je prilagoditi Danu žalosti, saopćila je Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.

Regija oplakuje žrtve napada u Beogradu

Građani glavnog grada Hrvatske Zagreba i bh. grada Banja Luke u znak solidarnosti s građanima Srbije zapalili su svijeće i položili cvijeće ispod imena osmero ubijene djece i domara u beogradskoj školi.

Povodom tragedije u osnovnoj školi u Beogradu, građanska Inicijativa "Zagreb te zove" organizirala je paljenje svijeća na Trgu Petra Preradovića, Cvjetnom trgu, između ograde Pravoslavne crkve Sv. Preobraženja i kipa Petra Preradovića.

„Zagreb je uz vas“ stoji na poruci istaknutoj na spomeniku Preradoviću, uz navedene inicijale osmero nastradale djece te uz ime domara Dragana Vlahovića.

Građani hrvatskog glavnog grada pokazali su solidarnost sa građanima Srbije, zemlje koja je proglasila trodnevnu žalost poslije masakra u kojem je učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u srijedu ubio osmero školskih kolega i zaštitara škole te ranio još šestero učenika i profesoricu.

Cvijeće su položili i svijeće zapalili i građani Banje Luke.    Foto:  AA

Mnogobrojni Banjalučani večeras su u centru grada na Trgu Krajine zapalili svijeće za nastradale učenike i radnika obezbjeđenja.

Građani su položili bijele ruže i ostavili plišane medvjediće. Među okupljenima bilo je najviše mladih.

Srbijanska Vlada proglasila je petak, subotu i nedjelju za dane žalosti, dok je u Bosni i Hercegovini i njenom entitetu Republika Srpska Dan žalosti u petak.

TRT Balkan / agencije