Pozivajući se na neslužbene izvore, internetski portal beogradskih "Večernjih novosti" objavio je da je hrvatski diplomat protjeran zbog špijunaže.       Foto: Fena

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije proglasilo je Hrvoja Šnajdera, tajnika Veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu, personom non grata (nepoželjnom osobom).

"Tijekom profesionalnog angažmana u Republici Srbiji Hrvoje Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku konvenciju. Tim povodom je veleposlaniku Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću uručena diplomatska nota", priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova RS.

U priopćenju se dodaje kako "Ministarstvo vanjskih poslova Srbije žali zbog postupanja hrvatskog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unaprjeđenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj suradnji i sveukupnom podizanju razine mira i stabilnosti u regiji".

Ministarstvo vanjskih poslova RH očitovalo se o ovom potezu srbijanskih vlasti.

Službeni Zagreb izrazio je žaljenje zbog protjerivanja hrvatskog diplomata iz Srbije, istaknuvši da je to "korak prema pogoršanju" odnosa i destabilizaciji regionalnih prilika.

"U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu", kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske.

Naglašava se da taj korak predstavlja "dodatni pritisak na djelatnike hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji".

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH dodalo je da zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez "u vrijeme i na način koji odabere", prenosi Hina.

Pozivajući se na neslužbene izvore, internetski portal beogradskih "Večernjih novosti" objavio je da je hrvatski diplomat protjeran zbog špijunaže.

"U pitanju je dokumentirana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose i uslijed toga je proglašen personom non grata", navode provladine "Večernje novosti".

FENA