Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2023" otvoren je danas u Beogradu, a prema rečima ministra odbrane Miloša Vučevića na sajmu će svoje proizvode predstaviti 154 izlagača iz Srbije i sveta.      Foto: AA

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2023" otvoren je danas u Beogradu, a prema rečima ministra odbrane Miloša Vučevića na sajmu će svoje proizvode predstaviti 154 izlagača iz Srbije i sveta.

Vučević je rekao da će biti predstavljen reprezentativni deo proizvoda odbrambene industrije Srbije, ali i kompanija iz Nemačke, Francuske, Austrije, Finske, Turkiye i Kine.

Vučević je kazao da su ove godine potpisani ugovori sa domaćim kompanijama za opremanje Vojske Srbije vredni 6,2 milijarde dinara, da se očekuje potpisivanje ugovora duplo veće vrednosti tokom sajma, kao i da se očekuje da će do kraja godine Vojsci Srbije biti isporučeno streljačko naoružanje iz domaće proizvodnje.

Naveo je da se do kraja godine očekuje se i isporuka kapitalnih sistema naoružanja iz uvoza - transportnih aviona od kojih deo danas stiže u Srbiju i Erbasovih letelica H45.

Kako je objavilo Ministarstvo odbrane, od prethodnog sajma 2021. godine do sada Vojnotehnički institut i domaća odbrambena industrija Srbije razvili su 66 novih sredstava, od kojih 21 "nulte" serije koje su uspešno proizvedene.

Sajam se održava u halama 1, 4 i 2A, kao i na otovorenom prostoru Beogradskog sajma.

Ovo je 11. sajam naoružanja u organizaciji Ministarstva odbrane Srbije.

Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Ministarstvo odbrane Republike Srbije, a suorganizatori su "Jugoimport-SDPR" i Beogradski sajam.

Sajam traje do 28. septembra.

TRT Balkan / agencije