Ručna bomba je bačena u Bošnjačkoj mahali, jednom od mješovitih kvartova u Mitrovici na sjeveru Kosova, u kojem žive i Srbi i Albanci.       Foto: AA

Snažna eksplozija odjeknula je u četvrtak uvečer u Sjevernoj Mitrovici, a kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla, povezao je slučaj sa nedavnim hapšenjem trojice Srba osumnjičenih za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu.

Ručna bomba je bačena u Bošnjačkoj mahali, jednom od mješovitih kvartova u Mitrovici na sjeveru Kosova, u kojem žive i Srbi i Albanci.

Svecla je u objavi na društvenim mrežama rekao da će se istina o zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu rasvijetliti do kraja, dok bacanje vojnih ručnih bombi kriminalnih grupa ne može ometati pravdu.

Rekao je i da su nadležne jedinice kosovske policije, nakon dužeg angažovanja i uz osnovane sumnje, uhapsile trojicu građana srpske nacionalnosti zbog zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom tokom rata na Kosovu, dok se isti sumnjiče da su "saučesnici u mučenju, ranjavanju, ubistvima, deportacijama i masakrima nad Albancima u Vučitrnu, okolnim selima i zatvoru u Smrekovnici".

“U znak revolta protiv hapšenja ovih osoba, kao poruka našem pravosuđu i u cilju terorisanja naših građana, kriminalne grupe su sinoć bacile vojne ručne bombe u Bošnjačkoj mahali”, napisao je Svecla.

Kosovski ministar optužio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je "inspirisao, podržavao i naredio ovo krivično djelo".

"Srbija je izvršila genocid na Kosovu. Srbija, na čelu s Vučićem, ne samo da ne prihvata ovu činjenicu, već veliča ratne zločince. Dokaz njenog nepromijenjenog stava je i samo planiranje čina bacanja bombe”, dodao je kosovski ministar..

Svecla je na kraju rekao da će Kosovo "biti pravna država, ravnopravnih građana u kojoj će jednakost i prosperitet biti zagarantovani za sve".

Povodom ovih hapšenja, koja je po nalogu Specijalnog tužilaštva kosovska policija izvršila 20. septembra, reagovala je stranka Srpska lista, kao i Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije. Kako su naveli, hapšenja su bila politički motivisana.

Trojici uhapšenih Srba određen je jednomjesečni pritvor.

TRT Balkan / agencije