Poslije sastanka Erdogana i Milanovića te delegaija dviju država planirano je potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma.      Foto: TRT Balkan

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan dočekan je u četvrtak u Zagrebu uz najviše državne počasti.

Erdogan je sinoć doputovao u posjetu Hrvatskoj, koja je treća stanica njegove regionalne turneje u okviru koje je prethodno boravio u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Turskog predsjednika je na Pantovčaku uz najviše počasti dočekao hrvatski kolega Zoran Milanović. Ceremonija svečanog dočeka počela je intoniranjem državnih himni Hrvatske i Turkiye, a zatim je turski predsjednik pozdravio počasnu gardu.

Poslije sastanka Erdogana i Milanovića te delegacija dviju država planirano je potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma, te zajednička konferencija za novinare.

Erdogan će nakon sastanka u Zagrebu s Milanovićem otputovati u Sisak, gdje će zajedno prisustvovati svečanosti otvorenja Islamskog kulturnog centra.

Erdogan i Milanović će se u Zagrebu obratiti učesnicima Hrvatsko-turskog poslovnog foruma.  Foto: TRT Balkan

Nakon svečanosti u Sisku, Erdogan će se vratiti u Zagreb, gdje će najprije sa suprugom Emine položiti vijenac ispred Spomenika domovini. Erdogan i Milanović će se potom u Zagrebu obratiti učesnicima Hrvatsko-turskog poslovnog foruma.

U brojnoj delegaciji koju Erdogan predvodi, u posjeti Hrvatskoj su šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu, zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus, pomoćnik predsjednika i glasnogovornik AK Partije Omer Celik, pomoćnik predsjednika AK Partije Efkan Ala, predsjednica Ogranka žena AK Partije Ayse Kesir, šef Uprave za vjerske poslove Turkiye Ali Erbas, šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun, glasnogovornik Predsjedništva Turkiye Ibrahim Kalin, šef Direkcije za odbrambenu industriju Ismail Demir, predsjednik Vijeća za visoko obrazovanje Turkiye Erol Ozver i brojni drugi zvaničnici i privrednici iz Turkiye.

TRT Balkan