Prethodni Hrvatsko-turski gospodarski forum održan je u HGK u novembru 2022. u sklopu posjete predsjednika Republike Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj.     Foto: AA

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) održan je Hrvatsko-turski gospodarski forum, posvećen posebno sektoru građevine, u sklopu posjete izaslanstva turskih tvrtki iz grada Ünye koji Hrvatskoj nude usluge iz sektora građevine kako bi se ubrzala obnova područja pogođenih potresima.

Veleposlanik Turkiye u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran pozdravio je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore (HGK) dolazak gospodarstvenika i grada Ünye, koji je, istaknuo je, njegov rodni grad.

“Predstavnici gospodarstvenika iz Ünye su ovdje kako bi poboljšali našu trgovinsku razmjenu, kako nas je prije dolaska ovdje savjetovao naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je za vrijeme svog prošlog posjeta Hrvatskoj u septembru izjavio da bi zajednička trgovinska razmjena kratkoročno trebala doseći dvije milijarde dolara, dok bi u duljem roku trebala doseći pet miliijardi dolara. Ünye je moj rodni grad koji ima puno uglednih, prestižnih poduzeća, koji su zajednički došli s ciljem jačanja trgovinske suradnje”, izjavio je veleposlanik Kiran.

“Nadam se da ćemo kratkoročni trgovinski cilj doseći uskoro uz pomoć investitora i hrvatskih vlasti”, zaključio je Kiran.

Veleposlanik je naglasio kako je Hrvatska uspješna turistička zemlja te kako u sektor turizma ulažu brojni turski investitori, posebno na jugu zemlje. Najavio je kako će 25. siječnja u Zadru biti održano otvorenje važnog objekta, koji je rezultat turskih investicija, na kojem će sudjelovati i hrvatski ministar turizma.

Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš ocijenio je kako se gospodarska suradnja i trgovinski odnosi između Hrvatske i Turkiye unapređuju.

“Do sad su dominantne investicije sa strane Turkiye u Hrvatsku bile na području financija i turizma, sada vidimo povećan interes za aktivnosti i ulaganja u građevinskom sektoru. Turske firme u Hrvatskoj trenutno provode tri velika projekta. Jedan se odnosi na dogradnju i rekonstrukciju kolosijeka na relaciji Križevci – Koprivnica – granica s Mađarskom, imamo obnovu dvije zgrade, dva objekta, koja su oštećena u potresu u Hrvatskoj”, kazao je Radoš.

Dodao je kako je današnji forum posebno posvećen sektoru građevine te kako je Hrvatsku stiglo četrdesetak inženjera i poduzetnika koji se bave proizvodnjom na polju građevine, a prisutan je i sličan broj hrvatskih poduzetnika.

Radoš je poručio kako očekuje da bi turski poduzetnici mogli pomoći Hrvatskoj u procesu ubrzanja obnove objekata koji su pogođeni potresom.

“Vidimo velik interes hrvatskih gospodarstvenika za suradnju s turskim poduzećima. HGK će i ove godine imati velik broj izaslanstava u Turkiye, na različite sajmove uz različite poslovne delegacije. Razmišljamo kako će u dogledno vrijeme biti potrebno otvoriti predstavništvo HGK u Istanbulu”, zaključio je Radoš.

“Došli smo ovdje kako bismo unaprijedili suradnju hrvatskih i turskih tvrtki. Većina tvrtki dolazi iz građevinskog sektora, ali prisutni su i drugi gospodarstvenici, kao npr. proizvođači lješnjaka i proizvoda koji su povezani s građevinom”, kratko je poručio predsjednik Komore za trgovinu i industriju grada Ünye (ÜCCI) İrfan Akar.

Akar je istaknuo kako je na današnji gospodarski forum stiglo 35 predstavnika turskih tvrtki, naglasivši kako udruženje kojim predsjedava okuplja ukupno 80 tvrtki.

Preko 50 posto hrvatskog izvoza u Turkiye čini izvoz otpadnog željeza preko jednog hrvatskog poduzeća, slijedi izvoz nafte i naftnih derivata te proizvoda kemijske industrije.

Prethodni Hrvatsko-turski gospodarski forum održan je u HGK u novembru 2022. u sklopu posjete predsjednika Republike Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj.

TRT Balkan / agencije