Kiran je ocijenio uspjehom da u Hrvatskoj sve vjerske zajednice imaju suživot u miru i toleranciji.       Foto: AA

U rezidenciji Ambasade Republike Turkiye u Zagrebu pripremljen je svečani iftar za predstavnike vjerskih zajednica u Hrvatskoj i druge visoke zvaničnike.

Na svečanom iftaru koji je organizirao ambasador Turkiye u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran okupilo se četrdesetak gostiju, a uz predsjednika Mešihata IZ u Hrvatskoj muftiju Aziza ef. Hasanovića, na iftaru su prisustovali i predstavnici drugih vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

Prije početka iftara, imami su proučili dovu, proučeni su dijelovi iz Kur'ana a zatim ezan, a u predvorju rezidencije vjernicima je omogućeno klanjanje namaza. U svom obraćanju okupljenima, ambasador Kiran je podsjetio kako se mjesec ramazan naziva „sultanom ostalih 11 mjeseci“ te kako ima posebno značenje, jer to je mjesec milosti i radosti.

„Zadovoljstvo mi je da na ovom iftaru mogu ugostiti vas, predstavnike raznih vjerskih zajednica u Hrvatskoj. Kako u Istanbulu u jednoj ulici zajedno postoje crkva, džamija i sinagoga, tako ovdje, danas, u rezidenciji možemo ugostiti vas, a vaš dolazak dao je poseban smisao ovom danu“, rekao je ambasador Kiran.

Kiran je ocijenio uspjehom da u Hrvatskoj sve vjerske zajednice imaju suživot u miru i toleranciji, pri čemu je podsjetio kako je u Hrvatskoj islam od 1916. godine priznat kao institucionalna, ravnopravna religija.

Podsjetio je kako je 2016. godine u Hrvatskoj na svečanosti obilježavanja stote godišnjice islama prisustvovao predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan koji je pomogao u izgradnji islamskog centra i džamije u Sisku, na čijem je svečanom otvorenju, 2022. godine, lično učestvovao.

Upozorio je na sve veću prisutnost antiislamizma i ksenofobije u Evropi, ali i u cijelom svijetu, te osudio takve pojave.

„U vašoj pisutnosti, još jednom najoštrije osuđujem napade na našu svetu knjigu Kur'an koji su se dogodili nekim zapadnim zemljama“, poručio je Kiran.

Podsjetio je na zemljotres koji je pogodio Turkiye te dodao kako je ovogodišnji ramazan obilježen tim događajem te zahvalio na solidarnosti i pomoći Hrvatskoj i cijelom svijetu koja je ukazana narodu Turkiye nakon zemljotresa.

Ambasador je prisutnim katolicima čestitao predstojeći blagdan Uskrs, a Židovima Pesah.

Danas, 3. aprila, ambasador Turkiye u Hrvatskoj, također u rezidenciji na Gornjem Prekrižju, organizira svečani iftar za predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj.

TRT Balkan / agencije