Među 11 zemalja čiji se turizam najbolje oporavio u odnosu na 2019. nalazi se i Albanija, i to na drugom mjestu.     Foto: Reuters

Svjetski turizam se oporavlja od pandemije, ali u većini regija još nije dostigao nivo iz 2019. godine. Izvještaj Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (engl. World Tourism Organization – UNWTO) pokazuje da je tokom 2022. godine svjetski turizam pao za 37 posto u odnosu na 2019. godinu, posljednju godinu prije pandemije.

Bliski istok je imao najsnažniji relativni rast jer su dolasci porasli na 83% prije pandemije. Evropa je dostigla gotovo 80% nivoa prije pandemije pošto je dočekala 585 miliona dolazaka u 2022.

Afrika i Amerika obnovile su blizu 65% svojih posjetilaca prije pandemije, dok su Azija i Pacifik dostigli samo 23%, zbog oštrijih pandemijskih ograničenja koja su se počela ukidati tek posljednjih mjeseci.

Na temelju predviđanja scenarija Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda za 2023. godinu, globalni dolasci međunarodnih turista mogli bi ove godine dostići 80% do 95% nivoa prije pandemije, ovisno o stepenu ekonomskog usporavanja, nastavku oporavka o putovanjima u azijsko-pacifičkoj regiji i evoluciji ruske ofanzive u Ukrajini, između ostalih faktora.

"Nova godina donosi više razloga za optimizam kada je riječ o globalnom turizmu. UNWTO predviđa snažnu godinu za ovaj sektor čak i usred različitih izazova, uključujući ekonomsku situaciju i tekuću geopolitičku neizvjesnost. Ekonomski faktori mogu utjecati na to kako ljudi putuju 2023. godine, a UNWTO očekuje potražnju za domaćim i regionalnim putovanjima kako bi ostali jaki i pomogli u širem oporavku sektora", rekao je generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Albanija sa snažnim oporavkom, druga u svijetu

Od zemalja za koje UNWTO ima podatke, samo 11 zemalja je zabilježilo veći nivo turizma u odnosu na 2019. Albanija je među njima i na drugom je mjestu u svijetu po turističkom učinku u odnosu na godinu prije pandemije.

Američki Djevičanski otoci +27%
Albanija +17%
Honduras +17%
Sint Maarten +15%
Andora +14%
Dominikanska Republika +10%
Salvador +7%
Curacao +6%
Kolumbija +5%
Etiopija +3%
Lihtenštajn +2%

UNWTO predviđa da će se oporavak nastaviti do 2023. godine, iako se sektor suočava s ekonomskim, zdravstvenim i geopolitičkim izazovima. Nedavno ukidanje ograničenja putovanja vezanih za COVID-19 u Kini, najvećem svjetskom stranom tržištu u 2019, važan je korak za oporavak turističkog sektora u Aziji i Pacifiku, ali i globalno. Kratkoročno gledano, povećano putovanje iz Kine će vjerovatno posebno koristiti azijskim destinacijama.

Međutim, to će biti oblikovano dostupnošću i troškovima zračnog putovanja, propisima o vizama i ograničenjima odredišta vezanim za COVID-19. Od sredine januara, ukupno 32 zemlje uvele su posebna ograničenja putovanja iz Kine, uglavnom u Aziju i Evropu.

Kontinuirana neizvjesnost uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu i drugim rastućim geopolitičkim tenzijama, kao i zdravstveni izazovi povezani s pandemijom COVID-19, također predstavljaju negativne rizike i mogu utjecati na oporavak turizma u narednim mjesecima.

TRT Balkan