Bio je to drugi potres nakon što je Baniju 28. prosinca zatresao onaj magnitude 5.0 prema Richteru.        Foto: AA

Za sobom je ostavio tužne prizore razrušenih kuća, gospodarskih objekata i javnih zgrada u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima.

U Majskim Poljanama kod Gline poginulo je petero osoba, u Petrinji je smrtno stradala 13-godišnjakinja Laura Cvijić, najmlađa žrtva potresa na Baniji. Među žrtvama je žena koja je ozljedama zadobivenima u potresu podlegla u ožujku 2021.

U potresu je ozlijeđeno 28 osoba, a još dvoje je poginulo u raščišćavanju ruševina od potresa, pokazuju podaci Civilne zaštite. Bio je to drugi potres nakon što je Baniju 28. prosinca zatresao onaj magnitude 5.0 prema Richteru.

U potpunosti završeno 7683 privatnih zgrada i kuća, 758 u postupku obnove

Na treću obljetnicu razornog potresa, iz Ministarstva graditeljstva poručuju kako je cijelo područje danas veliko gradilište te da je postignuta željena dinamika obnove no mnogi su nezadovoljni brzinom kojom se ona odvija.

Podaci Ministarstva govore da je u potpunosti završeno 7683 privatnih zgrada i kuća dok ih 758 u postupku obnove. Izgrađene su 203 kuće, a njih 193 je u postupku gradnje. Završeno je 28 konstrukcijskih obnova a u tijeku ih je još 324.

Na području Petrinje, Gline i Siska zatvorena sva kontejnerska naselja te su 404 osobe iz njih smještene u adekvatniji smještaj, a u županiji je ukupno zbrinuto 1309 osoba koje su iz kontejnera preseljene u neki drugi model smještaja.

Izgrađeno je, među ostalim, 140 energetski visoko učinkovitih kuća koje se postavljaju na parcele domova umjesto kontejnera te 12 višestambenih zgrada - osam u Petrinji i četiri u Glini s ukupno 180 stanova. U gradnji je još osam zgrada - u Gvozdu, Topuskom, Glini i Dvoru, a u planu je gradnja još 36 zgrada sa 666 stanova.

Završena je i 131 montažna kuća za privremeni smještaj građana kojima obnova nekretnina još nije završena, a koje će se kasnije koristiti za proširenje domova za starije u Petrinji i Glini, a još 35 takvih montažnih kuća u gradnji je u Sisku.

Između ostalog, Ministarstvo graditeljstva izradilo je web aplikaciju s prikazom svih lokacija obnove koje je moguće provjeriti gotovo jednim klikom, a time su sve informacije i cijeli proces obnove dostupni svima na jednome mjestu.

Premijer Andrej Plenković, koji je najavio posjet Petrinji na obljetnicu potresa, rekao je jučer kako Vlada nastavlja s obnovom te društvenom i gospodarskom revitalizacijom Sisačko-moslavačke županije, gdje je dosad ugovoreno 417 projekata vrijednih 549 milijuna eura.

Oporba kritična, proziva zbog neorganizacije

No, dok su vladajući zadovoljni ubrzanom dinamikom obnove, predsjednik SDP-a Peđa Grbin ocijenio je jučer u Petrinji kako su u obnovi nepovratno izgubljene tri godine, a državnu vlast prozvao je za neorganizaciju i nedostatak stvarnih prioriteta.

Kao probleme istaknuo je višestruko mijenjanje zakonodavnog okvira, "vrludanje" od toga da će država obnavljati kuće pa do samoobnove, dugo čekanje na uklanjanje oštećenih zgrada, visoke cijene, "svađanje" između Fonda i Ministarstva te višestruke promjene ministara.

Sisačka gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček istaknula je da je država u Sisku obnovila dvije svoje nekretnine - zgrade Općinskog suda i Katastra te dvije zgrade s 14 stanova, dok zgradu Hrvatskog narodnog preporoda, koja je najviše stradala na cijelom potresom pogođenom području, gdje je 146 sisačkih obitelji ostalo bez doma, nisu u tri godine uspjeli ni ukloniti.

Dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić kazala je da je ove godine došlo do pomaka jer su se počele graditi stambene zgrade na području Gline ali da ima još uvijek ima ljudi koji u kontejnerima čekaju obnovu.

HINA