BiH: Banja Luka obilježava godišnjicu razornog zemljotresa

BiH: Banja Luka obilježava godišnjicu razornog zemljotresa

U zemljotresu koji je 27. oktobra 1969. godine pogodio Banju Luku, poginulo je 15 osoba.
Zemljotres koji je pogodio Banju Luku imao je magnitudu 6,6 jedinica Richterove skale.           Foto: Reuters

U znak sjećanja na razorni zemljotres koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, danas u 9.11 sati u gradu na Vrbasu oglasile su se sirene sistema za obavještavanje i uzbunjivanje.

U zemljotresu 1969. godine mnogi objekti u Banjoj Luci su srušeni, poginulo je 15 osoba, a više od 1.000 je povrijeđeno.

Grad Banja Luka godišnjicu obilježava nizom aktivnosti, a između ostalog i pokaznom vježbom sa scenarijom razornog zemljotresa s većim brojem povrijeđenih i ozbiljnim oštećenjima, u kojoj će učestvovati učenici banjalučke Gimnazije, ali i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), Helikopterskog servisa RS-a, banjalučkog Dom zdravlja, Crvenog krsta i Gorske službe spašavanja.

"U životu grada kao i u životu čovjeka, postoje momenti koji preobraze čitavu njegovu fizičku i duhovnu fizionomiju. Nerijetko su to trenuci čija je priroda tragična i kataklizmična. Takav je upravo bio zemljotres koji je potresao Banjaluku te davne 1969. godine", naveo je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Istakao je da kao što se ne smije zaboraviti stradanje, ne smije se zaboraviti pomoć i solidarnost.

"Snagom našeg naroda, ali i snagom dobrih ljudi iz susjednih država, naša Banja Luka počela je iz temelja da se gradi, obnavlja i pretvara u jedan moderan grad kakva Banja Luka danas i jeste", rekao je on.

TRT Balkan / agencije