Kada se brodom približi ovim otocima, kompas pokazuje netačne smjerove, a navigacijski instrumenti postaju neupotrebljivi, što lako dovodi do gubitka orijentacije.     Foto: TRT Balkan

Ovo misteriozno mjesto u Hrvatskoj nazivaju još i „Vulkanski trougao“, a riječ je o području između tri otoka – Jabuka, Brusnik i Vis.

Još u 18. vijeku, italijanski putopisac Alberto Fortis pisao je o tome da plovidba može biti opasna zbog nepreciznog pokazivanja kompasa i time je dodatno ojačao mistični status ovog područja.

Kada se brodom približi ovim otocima, kompas pokazuje netačne smjerove, a navigacijski instrumenti postaju neupotrebljivi, što lako dovodi do gubitka orijentacije.

To je dalo povoda za priče koje podsjećaju na legende o čuvenom Bermudskom trouglu.

Prema predanjima, tu su čak ranije nalaženi ostaci brodova, te su i mornarice skrivale svoje podmornice kako bi izbjegle radarsko praćenje.

Međutim, te legende i priče doprinose misterioznosti, ali one nikada nisu dokazane. Nauka ima objašnjenje za sve navigacione smetnje.

Jabuka i Brusnik: Po čemu su specifični?

Jabuka je strmi, 96 metara visoki piramidalni otok, koji je gotovo nevidljiv na geografskoj karti. Poznat je i kao Crna piramida, te važi za najdalji otok u Hrvatskoj. Potpuno je nenaseljen zbog nepristupačnog terena.

Stijene otoka nemaju prirodnih izbočina za vezivanje brodica, a zbog jakih vjetrova i velikih valova, pristajanje zahtijeva izuzetno znanje i sreću.

Brusnik je jedinstven po svojoj geološkoj, prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini. Kao otok magmatskog porijekla, zaštićen je 1951. godine kao geološki spomenik prirode. Magmatske stijene su rijetkost na Jadranu, jer su otoci uglavnom stvoreni od karbonatnih stijena poput vapnenca i dolomita.

Ovi otoci su važno stanište za nekoliko endemskih vrsta, uključujući specifične guštere i biljke koje su se prilagodile surovim uvjetima života na vulkanskim stijenama. Upravo ta geološka osnova ovih otoka je prouzrokovala priču o misterioznom trouglu. Viški vulkanski trokut postao je poznat po magnetnim anomalijama koje izazivaju smetnje u navigaciji. Glavni uzrok ovih smetnji je magnetit, koji se nalazi u crnim vulkanskim stijenama otoka Jabuka i Brusnik.

Magnetit je prirodno magnetski, i njegovo prisustvo uzrokuje odstupanja na navigacionim instrumentima, poput kompasa, kada se brodovi približe ovim otocima. Na prvu zvuči misteriozno i zastrašujuće, ali zapravo je predvidivo jer je riječ o prirodnom geološkom fenomenu.

Magnetne anomalije uzrokovane magnetitom u stijenama pružaju dovoljno misterije da privlače radoznale istraživače i ljubitelje avanture.

TRT Balkan