Slovenija: Voda "progutala" nekoliko kuća, Dretom plutali automobili

Slovenija: Voda "progutala" nekoliko kuća, Dretom plutali automobili

U razornim poplavama u četvrtak i petak poginule su tri osobe i uništeni su putevi, mostovi i kuće.
Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je u akcijama evakuacije helikopterom za dva dana spašeno više od 130 ljudi. /      Foto: Reuters

I danas je teška situacija u Sloveniji koju je zahvatilo jako nevrijeme usljed čega je došlo do poplava i pokretanja klizišta.

Najgore je u Zgornjosavinjskoj i Mežiškoj kotlini, gdje je naređena preventivna evakuacija uz sliv Meže, a popustio je i dio vodenog nasipa na Muri kod Dolnje Bistrice.

Kontakt sa svijetom počeli su uspostavljati u Zadrečkoj dolini, gdje su poplave uništile nekoliko kuća, a mnoge su i dalje bez struje i vode. Postoji povećan rizik od klizišta zbog velike vlažnosti tla.

Spasilačke ekipe pokušavaju doći do još uvijek nepristupačnih mjesta i zaseoka, a nastavit će se i rad na uspostavljanju putne veze i druge infrastrukture. U subotu su, uz pomoć vojske, spasilačke ekipe uspjele doći do Črne na Koroškem, gdje su helikopterima dopremili hranu i najnužnije potrepštine.

U Črni, međutim, još uvijek nema znakova smirivanja situacije. Stanovnici sliva Meže evakuisani su već u subotu uveče. Ujutro je rijeka Meža narasla i "progutala kuću" na Prevaljama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je u akcijama evakuacije helikopterom za dva dana spašeno više od 130 ljudi.

U subotu navečer je popuštao vodeni nasip uz rijeku Muru kod Dolnje Bistrice. Stanovnici tog područja su evakuisani jer se plaše mogućeg poplavnog talasa. Zbog plavljenja Mure u večernjim satima evakuisano je 500 ljudi iz sela Dolnja Bistrica, koje je i dalje ugroženo.

U Ljubnom klizište je odnijela najmanje dvije kuće, stanovnici su se na vrijeme spasili i niko nije povrijeđen.

Mjesta uz rijeku Dretu su jako pogođena. Zbog poplavljenih puteva i dalje su odsječeni od svijeta, a nema ni struje i vode. Stanovnici navode da je nekoliko kuća poplavljeno do plafona, a više porodica je ostalo bez imovine.

"Mostovi su porušeni, a i mi smo bez vode. Dretom su plutala auta", rekao je jedan stanovnik Gornjeg Grada.

Slovenija se suočila s najgorom prirodnom katastrofom u svojoj historiji, izjavio je u subotu premijer Robert Golob, nakon što su razorne poplave prouzrokovale štetu procijenjenu na pola milijarde eura.

U razornim poplavama u četvrtak i petak poginule su tri osobe i uništeni su putevi, mostovi i kuće. Dvije trećine teritorije je pogođeno, rekao je Golob.

Poplave su bile "najveća prirodna katastrofa" u historiji Slovenije, rekao je Golob nakon sastanka Nacionalnog vijeća za sigurnost u subotu.

TRT Balkan / agencije