Margaritis Shinas je takođe ponudio da se ubrza raspoređivanje FRONTEKS-a kako bi se podržala zaštita granica u Srbiji.      Foto: AA

"Odličan razgovor s potpredsednikom Evropske komisije Shinasom, s kojim sam razmenio mišljenja o merama za sprečavanje ilegalnih migracija, kao i o predstojećem usklađivanju vizne politike Srbije s Evropskom unijom", napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav, uz fotografije sa sastanka.

Vučić je naveo da su se saglasili da se Srbija do sada pokazala kao pouzdan partner u svim pitanjima od značaja za bezbednost evropskog kontinenta, kao i u ostalim oblastima koje zahtevaju zajednički rad s partnerima iz EU.

Vučić je naglasio da Srbija do kraja godine planira da značajno uskladi svoju viznu politiku s politikom EU kako bi onemogućila da se njena teritorija koristi za ilegalne migracije ka Zapadu.

U tom kontekstu, sagovornici su se saglasili o neophodnosti zajedničkog rada kao jedinog mogućeg u cilju rešavanja izazova u oblasti migracija i položaja izbeglica, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Margaritis Shinas je ponovio ocenu Evropske komisije da je Srbija pouzdan partner EU u upravljanju migracionim tokovima, da nastavlja da daje pozitivne rezultate u tom pogledu i najavio novu tranšu finansijske pomoći Evropske komisije Komesarijatu Srbije za izbeglice i migrante u iznosu 36 miliona evra.

Margaritis Shinas je takođe ponudio da se ubrza raspoređivanje FRONTEKS-a kako bi se podržala zaštita granica u Srbiji.

Dvojica sagovornika su razgovarala i o utiscima s jučerašnjeg Samita Evropske političke zajednice u Pragu, navedeno je u saopštenju.

TRT Balkan / agencije