Njemački kancelar Olaf Scholz ponovio je u utorak u Berlinu da je brza integracija šest država Balkana u Evropsku uniju od strateškog značaja za Vladu Njemačke.     Foto: AA

Njemački kancelar Olaf Scholz ponovio je u utorak u Berlinu da je brza integracija šest država Balkana u Evropsku uniju (EU) od strateškog značaja za Vladu Njemačke i potvrdio da će sljedeći Samit Berlinskog procesa biti održan 16. oktobra ove godine u Tirani.

“Zapadni Balkan i njegova integracija u Evropsku uniju su za mene veoma važni. Više puta sam skretao pažnju da je to jedan od velikih zadataka koje Evropa sada mora ispuniti jer je Zapadni Balkan dio Evrope i dio evropske porodice”, poručio je Scholz nakon sastanka s albanskim premijerom Edijem Ramom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Berlinu.

Rama i Scholz su na konferenciji za novinare govorili o međusobnim odnosima Tirane i Berlina, koje su ocijenili “odličnim”, o eurointegracijama Albanije i regiona te o ekonomskoj situaciji i sigurnosti.

Scholz je kazao kako Albanija sto posto podržava zajedničku spoljnu i sigurnosnu politiku EU-a. Govoreći o procesu pregovora i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, Scholz je rekao kako smatra da je ostvaren veliki napredak.

“Ako pogledate izjave (Aleksandra, op.a.) Vučića i (Albina, op.a.) Kurtija, to je napredak u odnosu na prethodna vremena. Ovaj plan (evropski prijedlog, op.a.) se može implementirati i treba ga implementirati, stoga sam sretan što možemo postići konstruktivne i dobre rezultate. Imam osjećaj da ono što se činilo nemogućim sada može postati stvarnost i to bi bilo dobro za razvoj regiona i za Kosovo i Srbiju”, kazao je njemački kancelar.

Rama je rekao da je s njemačkim kolegom razgovarao o nekim aspektima ekonomskog, finansijskog i društvenog života na Balkanu, te procesu evropskih integracija i izazovima koji su na tom putu.

Rama je naglasio da Albanija snažno podržava plan mira i normalizacije između Kosova i Srbije, dodajući da je riječ o veoma sadržajnom i realnom planu, koji donosi neophodnu i dugo očekivanu normalizaciju odnosa.

“Zahvalni smo, vjerujem ne samo ja, već i svi lideri regiona, što se ove godine Samit Berlinskog procesa po prvi put premješta u region i sretan sam što je Tirana izabrana kao mjesto održavanja ovog samita", rekao je Rama, potvrdivši da je sa njemačkim kancelarom dogovoreno da će sljedeći samit Berlinskog procesa biti održan 16. oktobra u glavnom gradu Albanije.

Rama će se u okviru posjete Njemačkoj sastati i sa privrednicima s kojima će razgovarati o perspektivi Albanije u okviru regionalnog razvoja turizma.

TRT Balkan / agencije