Prva dama Turkiye opisala je kuhinju kao ogledalo koje odražava nacionalni identitet i kulturu.      Foto: AA

Emine Erdogan nalazi se u Beogradu, u sklopu posjete predsjednika Republike Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji.

Erdogan je prisustvovala promociji srpskog prijevoda knjige "Turska kuhinja sa stogodišnjim receptima" održanoj u Institutu ‘Yunus Emre’ u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

"Različitost u našoj kuhinji je izraz prijateljstva između različitih kultura, religija i etničkih grupa, kao i model zajedničkog života", rekla je Erdogan u obraćanju na promociji knjige kojoj je prisustvovala i Tamara Vučić, supruga predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prva dama Turkiye opisala je kuhinju kao ogledalo koje odražava nacionalni identitet i kulturu.
Kako je rekla, tradicije su postale ujedinjujuća snaga jednog društva, po čemu se razlikuju od drugih društava.

Napominjući da je kuhinja nekog podneblja više od jednog tanjira s hranom, dodala je da svaki zalogaj pokazuje historiju i kulturu.

"Mnoge životne prekretnice, od rođenja djeteta do vjenčanja, krunišemo našom kulturom ishrane. Najbrži način da se predstavimo strancu je da mu otvorimo vrata naše kuhinje. U tom smislu, kuhinja je ključ komunikacije, koja gradi ljubav, poštovanje i toleranciju. Turska kuhinja je obogaćena geografskim migracijama, interakcijom različitih civilizacija i kulturnim zbližavanjem kroz historiju", rekla je.

Napominjući da je turska kuhinja danas jedna od najpopularnijih kuhinja na svijetu, prva dama Turkiye je kazala da, osim poznatih jela, u turskoj kuhinji postoji veliki potencijal koji tek treba biti otkriven.

Dodala je da je upravo u tom svjetlu nastala i knjiga "Turska kuhinja sa stogodišnjim receptima", naglasivši da je knjiga važno djelo koje je nastalo vrijednim radom uglednih stručnjaka iz oblasti gastronomije i vodećih turskih kuhara.

Podsjetila je da su Srbijanci i Turci živjeli zajedno stoljećima te da se tragovi tog suživota mogu vidjeti i na polju kulture.

"Konkretno, uobičajeni recepti u našim kuhinjama su pokazatelj našeg historijskog iskustva. Naprimjer, naša jela poput baklave, sutlije, bureka, đuveča, ćufti i sarme pripremaju se po jedinstvenim recepturama u Srbiji i nazivaju se sličnim imenima. A ovdašnja poznata domaća kafa veoma je slična turskoj kafi", kazala je Erdogan.

Izrazila je nadu da će prijevod knjige "Turska kuhinja sa stogodišnjim receptima" na srpski jezik dodatno pokazati kulturnu bliskost dvaju podneblja.

Tamara Vučić je u obraćanju istakla da je turska kuhinja jedna od najbogatijih kuhinja na svijetu.
“Kao što je draga Emine Erdogan rekla u predgovoru knjige, kultura ishrane čini identitet nacije”, rekla je Vučić, dodajući da turska kuhinja nije strana srpskoj kuhinji.

“Burek, musaka, sarma, dolma, čak i turska kafa. Koliko god da nam je turska kuhinja bliska, postoje i određene razlike. Svako ko pročita knjigu, primetit će naše razlike, ali i naše sličnosti. Ova knjiga predstavlja duh Turske. Verujem da će ova knjiga dati značajan doprinos učvršćivanju prijateljstva između dve zemlje“, kazala je prva dama Srbije.

Nakon govora, Emine Erdogan i Tamara Vučić obišle su pult za promociju knjige. Programu su prisustvovali i predsjednik Instituta ‘Yunus Emre’ Seref Ates i supruge članova Vlade Turkiye koje borave u delegaciji koja je posjetila Srbiju.

Erdogan i Vučić posjetile Materinski dom u Beogradu

Emine Erdogan i Tamara Vučić posjetile su Materinski dom u Zvečanskoj ulici u Beogradu, u javnosti poznat kao "Zvečanska", čiju je rekonstrukciju, opremanje i uređenje 2020. godine završila Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Zvaničnici TIKA-e informisali su ih da je do sada u tom centru realizovano mnogo projekata s fokusom na majke i djecu.

Emine Erdogan i Tamara Vučić uručile su prigodne poklone majkama i djeci tokom posjete.      Foto: Others

Navodeći da je TIKA turski ponos, prva dama Turkiye rekla je da je Materinski dom vrlo lijepo uređen i da posjeduje sve što je potrebno za rad.

Tamara Vučić se zahvalila Emine Erdogan, zaposlenicima TIKA-e i turskoj organizaciji.

"Ovo je nekada bila mala montažna kuća s primitivnim uslovima, a sada je pretvorena u ovaj prelepi centar. Sigurna sam da će se žene ovde psihički oporavljati na najbolji način i pronaći mir i sigurnost", rekla je ona.

Emine Erdogan i Tamara Vučić uručile su prigodne poklone majkama i djeci tokom posjete.

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan sinoć je doputovao u posjetu Srbiji, gdje se danas sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Erdogan je regionalnu turneju započeo jučerašnjom posjetom Bosni i Hercegovini.

TRT Balkan