Ankara: Promovirana knjiga o bivšem ambasadoru Turkiye u Srbiji

Ankara: Promovirana knjiga o bivšem ambasadoru Turkiye u Srbiji

Galip Balkar je prije 40 godina ubijen u Beogradu u napadu terorističke grupe ASALA.
Napadači Kirkor Levonyan i Raffi Aleksandr uhvaćeni su 9. marta 1984. i osuđeni na zatvorske kazne od po 20 godina.          Foto: AA

U Ankari, glavnom gradu Turkiye, održana je promocija knjige "Zvijezda diplomatije šehid ambasador Galip Balkar", o bivšem ambasadoru Turkiye u Srbiji koji je prije 40 godina ubijen u Beogradu u napadu terorističke grupe ASALA.

Riječ je o knjizi autora Tanjua Bilgica, aktuelnog glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Turkiye i bivšeg ambasadora te zemlje u Srbiji, na kojoj je radio duže od tri godine, a koju je objavilo Tursko historijsko društvo (TTK).

Promociji knjige upriličenoj u Ankari, osim autora Bilgica, prisustvovali su predsjednik TTK-a Birol Cetin, penzionisani ambasadori Omer Zeytinoglu i Ali Engin Oba te penzionisani konzul Ahmet Funda Tezok.

Predsjednik TTK-a Cetin je u pozdravnom obraćanju istakao kako je stradali diplomata Galip Balkar bio vrlo uspješan državnik koji ne smije biti zaboravljen.

Ambasador Bilgic je rekao da je upoznavanje s pričom Balkara počelo sa starim stolom u njegovom uredu u Beogradu 2016. godine, kada je preuzeo dužnost ambasadora u Srbiji. Kada je saznao da sto pripada Balkaru, premjestio ga je na ulaz u ambasadu i napravio spomen kutak s nekim Balkarovim ličnim stvarima.

"Sve što je govoreno o Galipu Balkaru bilo je tako lijepo da sam se još jednom sjetio da se uspomena na Galipa Balkara ne smije zaboraviti. Počeo sam pregledavati dosjee Galipa Balkara u ambasadi u Beogradu", rekao je Bilgic.

Pripremajući knjigu intervjuirao je svoje prijatelje kao i ljude koji su svjedočili napadu te pregledao jugoslavenske arhive.

Napominjući da Balkar potiče iz vrlo obrazovane porodice, Bilgic je naglasio da u njegovoj porodici ima ljudi koji su se proslavili u turskoj historiji i to se jasno odrazilo na Balkarov odgoj.

Dvojica terorista ASALA-e 9. marta 1983. godine u blizini ambasade Turkiye u Beogradu izveli su napad automatskim oružjem na ambasadora Balkara. Balkar je teško ranjen, a preminuo je dva dana kasnije. Tokom napada ubijen je i student.

Napadači Kirkor Levonyan i Raffi Aleksandr uhvaćeni su 9. marta 1984. i osuđeni na zatvorske kazne od po 20 godina.

TRT Balkan / agencije