Erdogan se zahvalila domaćinima na dobrodošlici i na uspješno realiziranom projektu.      Foto: AA

Predsjednik Turkiye Erdogan danas boravi u zvaničnoj posjeti Sarajevu, a njegova supruga je u društvu Vildane Džaferović, supruge predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, posjetila Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor“ i prisustvovala svečanom otvaranju “senzorne sobe“ koju je u toj ustanovi izgradila Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Učenici su tim povodom priredili i posebnu priredbu, a prisustvovala je i ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, koja je pozdravila dolazak prve dame Turkiye.

“Sretni smo zbog svega što Turkiye čini za Bosnu i Hercegovinu, ali posebno smo zahvalni što ne zaboravljate i najosjetljivije kategorije djece“, rekla je Hota-Muminović.

Erdogan se zahvalila domaćinima na dobrodošlici i na uspješno realiziranom projektu.

Direktorica Centra “Vladimir Nazor“ Maida Idrizović informirala je goste o aktivnostima koje ta ustanova provodi i kazala da je to škola koja radi po najvišim evropskim standardima.
Svečanosti je prisustvovao i predsjednik TIKA-e Serkan Kayalar.

Emine Erdogan danas je posjetila i Maarif škole u Sarajevu, gdje su je učenici dočekali sa zastavama Turkiye.

Razgovarala je s najmlađim polaznicima te obrazovne ustanove, a učenici su priredili i poseban program dobrodošlice.

Posjeti je prisustvovao je i predsjednik Turske fondacije Maarif Birol Akgun.

Supruga turskog predsjednika posjetila Tunel spasa

Tokom boravka u Sarajevu Emine Erdogan posjetila je Tunel spasa, koji je tokom rata podzemnim putem ispod aerodromske piste povezao Dobrinju i Butmir, dvije teritorije koje su bile pod kontrolom Armije RBiH.

Erdogan je rekla da je Tunel spasa postao svjetlo za narod Bosne koji donosi i pravo i gorko lice historije. Foto: AA

Prvoj dami Turkiye, koja se fotografirala s posjetiocima tokom obilaska Tunela, uručen je poklon koji simbolizira jedina vrata Sarajeva u svijet tokom opsade.

"Posjetila sam Tunel spasa, jedan od simbola bosanskog rata koji je duboko dotakao naša srca. Tunel koji je postao svjetlo za narod Bosne donosi i pravo i gorko lice historije", napisala je Erdogan na društvenim mrežama.

TRT Balkan