Promocija novih oficira: Vojnu akademiju u Srbiji završilo 175 kadeta

Promocija novih oficira: Vojnu akademiju u Srbiji završilo 175 kadeta

Najuspešnijim kadetima dodeljene su sablje sa posvetom.
Vojska Srbije danas je dobila 163 nova potporučnika.     Foto: AA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izajvio je danas na promociji najmlađih oficira Vojske Srbije, da vojska mora da bude odvraćajući faktor za one koji Srbiju smatraju lakim plenom.

"Mi ćemo dati sve da čuvamo mir, ali vi uvek morate da znate da samo svojom snagom, hrabrošću, odgovornošću i ozbiljnošću možemo svoju zemlju da sačuvamo. I ne smemo da pokazujemo slabost", istakao je Vučić.

On je rekao da je na Vojsci Srbije teško breme zbog situacije u svetu, "za koju nismo ni krivi ni dužni" i poručio da je teško nabaviti oružje, jer zapad ne dozvoljava Srbiji da nabavlja oružje na istoku, a za nabavku oružju na zapadu pitaju šta će to Srbiji.

"Lepo je i časno biti vojnik Vojske Srbije, lepo je i časno služiti svojoj otadžbini, ničeg lepšeg i časnijeg nema", rekao je Vučić.

Vojska Srbije danas je dobila 163 nova potporučnika.

Vojnu akademiju završila je 148 kadeta 143. i 144. klase Vojne akademije, među kojima je 10 kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Medicinski fakultet VMA završilo je 27 mladića i devojaka devete klase tog fakulteta.

Najuspešnijim kadetima dodeljene su sablje sa posvetom.

Prvi u rangu kopnene vojske je Đorđe Pešić, prvi u rangu ratnog vazduhoplovstva je Viktor Teodosić, prva u rangu službe Vojske Srbije Milica Marinković i prva na Medicinskom fakultetu Vojno-medicinske akademije (VMA) Tijana Đokić.

"Pitanje časti za srpskog oficira u srži je svih pitanja. U prošlost zagledani, istorijom nadahnuti, budućnost ne vidimo u lepšim i lagodnijim vremenima, nego u večnom smislu opstanka i trajanja našeg naroda, njegove slobodne države, njegove viteške vojske i kulturnog nasleđa", rekao je Pešić koji se obratio u ime svih kadeta.

TRT Balkan / agencije