Splićane i goste grada na ulicama će nadzirati 21 komunalni redar, a u zgradi gradske uprave na poziv će čekati još 12 njih.              Foto: Getty Images

"Ovom Strategijom, u čijoj izradi je sudjelovalo 80 stručnjaka sa Sveučilišta, želimo Split pretvoriti u moderan grad i središte Mediterana", rekao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Tumačeći Strategiju, kazao je kako je njome predviđeno obnavljanje 26 splitskih škola te obnova vrtića.

Naveo je i rješavanje problem stanova za mlade te izgradnju biciklističkih staza. U tom kontekstu spomenuo je i nabavu biostabilizatora.

"Najprije ćemo nabaviti dva biostabilizatora za pretvorbu dvije tisuće tona kuhinjskog i ostalog biootpada, bude li potrebno dodatno ćemo nabaviti još jedan," kazao je Puljak.

Oporba: Strategija je preopširna i nesadržajna

U raspravi su oporbeni vijećnici iznosili primjedbe kako je Strategija, koja ima 1000 stranica, preopširna i nesadržajna.

"Ova strategija je pripremana predugo, čak 5,5 godina, a njena će primjena trajati šest godina", ustvrdio je HDZ-ov vijećnik Jakša Balov.

Zoran Đogaš (HDZ) je kazao kako Strategija ne daje odgovor što će biti s Istočnom obalom i željeznicom u Splitu.

Mostov vijećnik Tihomir Galić koji je prilikom glasovanja bio suzdržan, istaknuo je kako Strategija ne odražava aktualnu situaciju u Splitu.

"Strategija je rađena na temelju popisa iz 2011. godine kada je u Splitu bilo 178.525 stanovnika, a po popisu 2021. taj broj je smanjen za 17.525 stanovnika te bi umjesto Strategije razvoja trebalo izraditi dokument 'Demografski preporod Splita'", rekao je Galić.

TRT Balkan / agencije