U ovaj program uključeni su i znanstvenici s hrvatskog Instituta “Ruđer Bošković“.      Foto:AA

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović te španjolski kralj Filip VI i kraljica Leticija sudjelovali su na Hrvatsko-španjolskom IFMIF-DONES forumu u Hrvatskom državnom arhivu.

Hrvatsko-španjolski IFMIF-DONES forum posvećen je suradnji dviju država na izradi Programa DONES, koji je vrijedan oko 650 milijuna eura, a koji predviđa partnerstvo Hrvatske i Španjolske u istraživanju fuzije, uz partnerstvo u razvoju i gradnji akceleratora DONES, te partnerstva hrvatskih i španjolskih kompanija na izgradnji opreme za velike znanstvene projekte.

DONES je 2018. godine uvršten među projekte ESFRI-a, strateški važne za Europsku uniju, i to kao španjolsko-hrvatska inicijativa. Buduće postrojenje za nuklearnu fuziju gradit će se u Španjolskoj, u Granadi, a Hrvatska je jedan od glavnih partnera u projektu.

Forum je simbolično obraćanjem otvorio Milanović koji je ocijenio kako je današnji forum važan, ne samo za jačanje suradnje između Hrvatske i Španjolske i za EU u cjelini, nego za rješavanje pitanja suvremenog svijeta.

“Znanstvenici nas upozoravaju da ćemo uskoro trebati dva planeta zbog sve veće potrošnje prirodnih resursa uslijed porasta broja populacije i ljudske potrebe da se svemu udovolji odmah. Iako smo se složili da se treba okrenuti prema održivom razvoju, ostaje pitanje kako to postići. U tome je, kao i uvijek, ključ znanje”, poručio je hrvatski predsjednik i nastavio:

“Spajanje atoma kroz fuziju, u kontroliranom okruženju, oslobađa oko četiri milijuna puta više energije od energije koja nastaje izgaranjem ugljena, nafte ili plina, a četverostruko u odnosu na nuklearnu fuzijsku reakciju materije jednake mase. Fuzija ima potencijal postati energija koja će omogućiti električnu energiju za naše gradove, domove i industriju.”

Dodao je kako su u ovaj program uključeni znanstvenici s hrvatskog Instituta “Ruđer Bošković“, koji su također sudjelovali na forumu, te kako je projekt DONES prilika i za hrvatske visokotehnološke tvrtke.

Kralj Filip VI podsjetio je kako su se Hrvatska i Španjolska 2017. godine udružile te dogovorile kako će IFMIF-DONES objekt biti smješten u Granadi.

“Ovaj objekt će se fokusirati na pronalaženje, testiranje i provjeru materijala koji mogu izdržati ekstremne temperature i u budućnosti biti iskorišteni za izgradnju fuzijske elektrane”, naveo je Filip VI.

Kazao je i kako je ovaj projekt otvoren za međunarodnu suradnju te kako je potvrda da se samo sinergijom može graditi bolja budućnost.

Nakon obraćanja predstavnika španjolskih i hrvatskih znanstvenika uključenih u ovaj projekt, potpisan je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i inovacija Kraljevine Španjolske o temi suradnje tijekom izrade Programa DONES.

TRT Balkan / agencije