Trgovinska razmjena dviju država od 2016. godine do danas porasla dva i po puta.      Foto: AA

Erdogan je danas boravio u posjeti Hrvatskoj, gdje je održao sastanak s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, a nakon toga je svečano otvorio džamiju i Islamski kulturni centar u Sisku.

"Jutros sam imao sastanak s predsjednikom Hrvatske, a nakon toga imali smo sastanak delegacija. Razgovarali smo i o našim trgovinskim odnosima. Vjerujem da će odluke koje smo donijeli doprinijeti jačanju saradnje i prijateljstva između naših država. Momentum koji smo postigli posljednjih godina u smislu ekonomske saradnje je obećavajući", kazao je Erdogan u obraćanju na Poslovnom forumu kojem je prisustvovao i predsjednik Milanović.

Podsjetio je da se trgovinska razmjena dviju država od njegove prethodne posjete Hrvatskoj, 2016. godine, do danas povećala dva i po puta.

"Na kraju 2015. godine naša trgovinska razmjena je iznosila 387 miliona dolara, a na kraju 2021. godine dostigla je 900 miliona dolara. Tokom te posjete postavili smo cilj da za pet godina naš trgovinski obim povećamo na milijardu dolara, međutim, u tome nismo uspjeli zbog pandemije, ali vjerujem da ćemo ove godine taj cilj lako dostići", rekao je turski predsjednik.

Dodao je da je sada kratkoročni cilj trgovinskog obima dvije milijarde dolara, a srednjoročni i dugoročni cilj pet milijardi dolara.

Napomenuo je da turske kompanije investiraju u brojne sektore u Hrvatskoj, prvenstveno u energetiku, građevinarstvo, infrastrukturu, turizam i bankarstvo.

"Siguran sam da će ovaj poslovni forum biti dodatni podstrek koji će povećati momentum u našim ekonomskim i trgovinskim odnosima. Mi državnici smo također odlučni da uklonimo birokratske prepreke koje stoje pred poslovnim svijetom, a na vama, ljudima u poslovnom svijetu je zadaća da date doprinos jačanju ekonomskih veza naših država", rekao je Erdogan.

Govoreći o turskoj ekonomiji, Erdogan je kazao kako je u 2020. godini, kada je globalna ekonomija pala za 3,4 posto, Turkiye ostvarila stopu rasta 1,8 posto.

"U vremenu kada je svjetska ekonomija suočena s rizikom ozbiljnog pada, zabilježili smo stopu rasta 7,5 posto u prvom kvartalu 2022. godine i 7,6 posto u drugom kvartalu. Od ovog mjeseca naš izvoz premašio je 250 milijardi dolara na godišnjem nivou", rekao je Erdogan.
Osvrnuo se i na namjensku industriju njegove zemlje, naglašavajući kako je na tom planu ostvaren veliki uspjeh.

"Zahvaljujući našem iskoraku koji smo napravili u oblasti tehnologije bespilotnih letjelica, danas smo jedna od tri najuspješnije zemlje u svijetu na tom polju", rekao je Erdogan, te dodao:
"Uz naš ofanzivni borbeni dron Akinci podigli smo našu flotu bespilotnih letjelica na viši nivo. Isto tako, sa sistemom borbenih bespilotnih aviona imamo cilj postati broj jedan u svijetu."

Erdogan je podvukao kako je napredak njegove zemlje u ovoj oblasti najbolji i najkonkretniji pokazatelj snage turske ekonomije i povjerenja u Turkiye.

Erdogan je danas boravio u posjeti Hrvatskoj, koja je bila treća stanica njegove regionalne turneje u okviru koje je prethodno boravio u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

U brojnoj delegaciji koju je Erdogan predvodio, u posjeti Hrvatskoj su bili šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu, zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus, pomoćnik predsjednika i glasnogovornik AK Partije Omer Celik, pomoćnik predsjednika AK Partije Efkan Ala, predsjednica Ogranka žena AK Partije Ayse Kesir, šef Uprave za vjerske poslove Turkiye Ali Erbas, šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun, glasnogovornik Predsjedništva Turkiye Ibrahim Kalin, šef Direkcije za odbrambenu industriju Ismail Demir, predsjednik Vijeća za visoko obrazovanje Turkiye Erol Ozver i brojni drugi zvaničnici i privrednici iz Turkiye.

TRT Balkan