Na lokacije aktivnih požara upućena su tri Canadaira i dva Air Tractora.    Foto: HINA

U gašenju požara koji je izbio u srijedu u zaleđu Vodica i proširio se prema naseljima Zaton i Rasline učestvuje više od 300 vatrogasaca, a u četvrtak ujutro upućena su tri Canadaira i dva Air Tractora, obavijestio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Situacija danas mirnija

Vatrogasci su sinoć oko 2 sata uspjeli požar staviti jednim dijelom pod kontrolu te jutros nema nekontrolisanog širenja vatre i velikih fronti, a požar je, navode iz HNV-a, okružen sa svih strana. Na terenu su sve vrijeme policijski službenici i službenici civilne zaštite, a veliku pomoć pružili su i sami građani.

"Od 6 sati su uključena i dva Canadaira. Sinoć je bilo angažirano 350 vatrogasaca, 50 vojnika, 54 policajca te brojni građani. Iz unutrašnjosti je došlo 118 vatrogasaca sa 40 vatrogasaca“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Dodao je da su dežurne ekipe angažovane iz Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Karlovačke, Zagrebačke i Zadarske županije, a na putu je i Koprivničko-križevačka županija.

U srijedu navečer je angažirano 350 vatrogasaca, 50 vojnika, 54 policajca te brojni građani.     Foto: HINA

Nastale velike materijalne štete

Požarom je zahvaćena trava, nisko rastinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture (masline, vinova loza) na trenutno procijenjenoj površini oko 3.000 hektara između Vodica, Zatona i Rasline.

Prema trenutno dostupnim informacijama, izgorjelo je više objekata na području Rasline i Zatona. Tačan broj izgorjelih objekata bit će poznat nakon obilaska terena.

"Sinoć nije bilo naredbe o evakuaciji, stanovnici su branili svoje kuće i hvala im svima. Nastale su velike materijalne štete na kućama i maslinicima, ali, srećom, bez povrijeđenih. Procjena je da je opožareno oko 3.000 hektara", dodao je Tucaković.

Operativni centar civilne zaštite je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma Unije za civilnu zaštitu (ERCC) aktivirao Copernicus sistem koji omogućava satelitski prikaz realnog stanja situacije na terenu, a radi brzog satelitskog mapiranja požarišta.

Vatrogasci, prema izvještaju, do daljnjeg ostaju na požarištu.

TRT Balkan / agencije