Hitni predmeti rješavat će se bez odgode.         Foto: Reuters

Tijekom bijelog štrajka koji će trajati iduća dva tjedna, do 19. svibnja, suci neće raditi u e-spisu, neće se provoditi registracija novih pravnih subjekata, rješenja o nasljeđivanju niti primjerice, razvod braka, istaknula je ranije predsjednica jednog od zagrebačkih ogranaka UHS-a Vesna Horvath.

Ipak, hitni predmeti rješavat će se bez odgode, ističu u sudačkoj udruzi, koja je o mjerama upozorenja odlučila na sjednici upravnog odbora 3. svibnja. Tada su najavili da će za vrijeme trajanja bijelog štrajka suci koji provode mjere upozorenja biti na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme.

No, odgodit će "sve radnje u prvostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta". Također, u tom razdoblju održavat će se sjednice vijeća u drugostupanjskim postupcima, ali se osim u hitnim predmetima neće otpremati odluke.

UHS: Podrška 70 posto prvostupanjskih sudaca

U sudačkoj udruzi očekuju da će ih podržati 70 posto prvostupanjskih sudaca, a ističu i da imaju podršku državnih odvjetnika koji su nedavno upozorili da materijalna prava pravosudnih dužnosnika nisu bila korigirana još od 2009.

Nakon što je UHS pozvala na "bijeli štrajk" najviša sudska instanca - Vrhovni sud - ustvrdio je da je za "nastalu neželjenu situaciju" pretežito odgovorna izvršna vlast "svojom politikom nametanja sudbenoj vlasti brojnih bitnih, a nepovoljnih uvjeta života i rada". Ističu i da je prilikom donošenja tih odluka u potpunosti bilo ignorirano mišljenje Vrhovnog suda

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, s druge strane, kazao je da su svjesni problematike plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, ističući da su iz tog razloga i pokrenuli izmjene zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Ministar najavljuje povećanje plaća

Prije sjednice vlade u četvrtak Malenica je kazao da ministarstvo predlaže povećanje koeficijenta i osnovnice svim pravosudnim dužnosnicima te da će mjesečno povećanje plaća prvostupanjskih sudaca iznositi 513 eura.

Prijedlog ministarstva, koji ide u proceduru, povećat će koeficijent pravosudnim dužnosnicima s 3,54 na 4,21, osnovnice svim pravosudnim dužnosnicima za 8 posto, uz dodavanje određenih materijalnih prava koje suci dosad nisu imali.

Ministarstvo je ranije planiralo povećanje plaća sudaca i tužitelja, prvenstveno općinskih sudaca i tužitelja u prosjeku plaćenih 1670 eura neto, kojima su se plaće trebale povećati za više od 300 eura. No, Udruga hrvatskih sudaca to smatra nedovoljnim i traži povećanje od 1300 eura, navodeći da se plaće sudaca nisu mijenjale godinama u kojima su uvelike poskupjeli životni troškovi.

HINA