Karlovac je u teškoj situaciji s obzirom da leži na četiri rijeke pa je samim time žrtva visokih vodostaja.      Foto: HINA

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u Karlovcu da u više županija u Hrvatskoj traje obrana od poplava zbog visokih vodostaja rijeka, te da se slična, ako ne i gora situacija događa i u drugim europskim državama.

Andrej Plenković posjetio je Karlovac, grad u kojem je posebno teško stanje s poplavama, s obzirom da leži na četiri rijeke pa je samim time žrtva visokih vodostaja.

"Dio grada je obranjen, pogotovo oni dijelovi Karlovca koji su ranije bili u najgoroj situaciji. U nekim drugim dijelovima ima šteta, ali globalno gledajući, možemo reći da je situacija u ovom trenutku pod kontrolom. Pratimo situaciju i u drugim županijama", rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da u više županija u Hrvatskoj traje obrana od poplava zbog visokih vodostaja rijeka, te da se slična, ako ne i gora situacija događa i u drugim europskim državama, poput Italije, gdje je poginulo 13 osoba, priopćeno je iz Vlade RH.

"Dio grada je obranjen, pogotovo oni dijelovi Karlovca koji su ranije bili u najgoroj situaciji. U nekim drugim dijelovima ima šteta, ali globalno gledajući, možemo reći da je situacija u ovom trenutku pod kontrolom. Pratimo situaciju u drugim županijama, osobito u Sisačko-moslavačkoj županiji", rekao je Plenković.

"Bitno je da je trenutno situacija bolja nego što je bila prije nekoliko dana, primjerice u Obrovcu", dodao je Plenković.

Na pitanje je li bilo propusta na nekim mjestima, poput Hrvatske Kostajnice, gdje nije dovršena izgradnja zida, premijer je kazao da je vodostaj Une bio preko 5 metara, navodi se.

"Oni su uz ogromne napore, i zahvaljujući doprinosu Hrvatske vojske, uz postojeće brane, uspjeli staviti i dodatne vreće", pojasnio je Plenković.

Ustvrdio je da se, unatoč složenoj situaciji u Kostajnici, rade koraci naprijed, dodavši da uvijek može bolje.

Upitan o dugoročnim planovima za obranu Karlovca od poplava, predsjednik Vlade je rekao da je izgrađeno 11 kilometara nasipa, 12 kilometara se gradi, te treba napraviti još 10 kilometara.

"Mi smo prije nekoliko godina donijeli posebni zakon za obranu Karlovca od poplava, osobito kada je riječ o Kupi. Na pojedinim lokacijama postoje otvorena pitanja, ali puno je bolje nego što je bilo ranije", kazao je Plenković.

Najavio je da će sutra na sjednici Vlade RH dobiti privremeno izvješće o ukupnom stanju u Hrvatskoj te da će Vlada, kao što je to učinila u slučaju brojnih elementarnih nepogoda dosad, pomoći pojedinim županijama da se nadoknadi šteta koja je nastala, priopćeno je.

Na upit o obeštećenju stradalih od poplava, predsjednik Vlade rekao je da je potrebno sagledati nekoliko aspekata, prvi je da se u kontekstu prostornog planiranja i odabira lokacija bilo za stambene bilo za gospodarske objekte mora voditi računa o rizicima koji postoje na pojedinim područjima.

„Hrvatske vode imaju kartu rizika koja pokazuje gdje je izgledno da se dogodi poplava u slučaju visokih vodnih valova, dakle moramo imati element samoprevencije“, istaknuo je.

Drugi aspekt su retencije, koje automatski smanjuju vodostaj glavnoga korita rijeka te najavio jednu na Kupi kod Karlovca, navodi se. Istaknuo je da treba voditi računa o mogućnostima osiguravanja objekata i dodao da za kuće i objekte izgrađene na rizičnom području osiguravajuće kuće niti ne žele osigurati kuće ili su premije enormno visoke.

„Sagledat ćemo štete i pomoći koliko možemo“, ponovio je.

Plenković je naglasio da su ovo enormni vodostaji te da to nije nešto što se događa svaki dan i kazao da trebamo voditi računa o globalnim klimatskim promjenama koje donose ekstremne vremenske uvjete, velike oborine i velike suše, priopćeno je.

„Ono što je jednom bio standard obrane jednom u 100 godina se mijenja, u tome jest cijeli efekt klimatskih promjena“, istaknuo je i dodao da ono što vidimo kod nas se događa u cijelom svijetu.

TRT Balkan / agencije