Odluka bi se trebala donijeti sljedeće sedmice na sastanku ministara unutrašnjih poslova 8. prosinca.     Foto: AA

U centrali HDZ-a održana je sjednica šireg Predsjedništva stranke te je Plenković podsjetio da je prošle sedmice Hrvatskom saboru upućen prijedlog za sudjelovanje Hrvatske u EUMAM-u nakon što je vlada na temelju odluke koju su donijele članice EU iskazala načelnu spremnost za sudjelovanje.

"Smatramo normalnim i prirodnim ako je nekom okupiran teritorij, stradalo je puno ljudi, organizirani su lažni referendumi, ako se nekom uništava energetska infrastruktura, ako se zbog toga svi mi suočavamo s krizama, sve su to stvari koje utječu na naš život. Postoji i naše iskustvo kada smo bili žrtva velikosrpske agresije. Smatram da je naša odluka ispravna, moralna, sukladna međunarodnom pravu i zastupa hrvatske interese", rekao je hrvatski premijer.

Istaknuo je da Hrvatska godinama podupire Ukrajinu, pogotovo otkad je on predsjednik vlade, dodajući da EUMAM "nije nikakva vježba od dvije sedmice u nekoj zemlji ili Hrvatskoj nego je to misija koja će trajati najmanje dvije godine".

Po njegovim riječima, sve što Hrvatska radi kada je riječ o Ukrajini je jedino ispravno i jedino moguće.

"Sve drugo što bi činili bi bilo nemoralno i krivo", kazao je Plenković.

Rekao je da će svi članovi vladajuće većine u Saboru biti za, a kako će opozicioni zastupnici glasati, nije problem vlade.

"To je njihov problem, njihova tema i odgovornost. Njih morate pitati", rekao je šef vlade.

Dodao je da se "pojedine oporbene stranke koje na nizu drugih pitanja vape za odlučivanjem umjesto vlade ovdje najradije ne bi miješale".

"To su ovi isti koji su prije mjesec dana radili selfije s Ruslanom Stefančukom, predsjednikom Vrhovne rade Ukrajine. Sada je prilika da se taj selfi i aplauz pretoči u dio preuzimanja političke odgovornosti", rekao je pa dodao „da su tvrdnje da time dovlačimo rat u Hrvatsku smiješne i jadne“.

Plenković je podsjetio da je hrvatski ministar obrane Mario Banožić uputio upit za suglasnost hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću, ali da on na taj dopis nije odgovorio već je uputio priopćenje za javnost.

"Mi smo to shvatili da on ne želi dati tu suglasnost pa smo prijedlog uputili Saboru. Očekujem raspravu u Saboru i potom izjašnjavanje", rekao je Plenković.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović odbio je dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU za pomoć Ukrajini. Tvrdi da to nije u skladu s ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašten tražiti predsjednikovu suglasnost za to pitanje.

Plenković je novinarima rekao i da se na sjednici šireg predsjedništva HDZ-a razgovaralo i o cijeloj situaciji sa Schengenom, osobito nakon izjave austrijskog ministra unutrašnjih poslova Gerharda Karnera koji se usprotivio proširenju schengenskog prostora na Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku jer, po njemu, schengenski sistem ne funkcionira.

"Prilikom posjete kancelara Karla Nehammera iskazali smo razumijevanje za njihove zabrinutosti, a to je povećani broj tražitelja azila u Austriji. To su ljudi koji su tamo došli, ali ne preko Hrvatske i nakon što smo sve razjasnili, dobili smo jasnu, čvrstu i nedvosmislenu poruku podrške Austrije hrvatskom članstvu u Schengenu", rekao je Plenković.

Odluka bi se trebala donijeti sljedeće sedmice na sastanku ministara unutrašnjih poslova 8. prosinca.

Ta odluka, rekao je hrvatski premijer, ima dva bitna i referentna datuma: 1. siječnja za cestovne prijelaze, željezničke i morske luke, a 26. ožujka za zračne luke.

"Također zadovoljni smo i posjetom terminalu LNG-a u Omišu s bavarskim premijerom Markusom Soderom i austrijskim kancelarom Nehammerom. Ogroman je interes i jedne i druge zemlje za suradnju s Hrvatskom po pitanju povećanja kapaciteta LNG terminala na Krku s 2,9 milijardi prostornih metara prirodnog plina na godišnjoj razini do 6,1 milijardu prostornih metara", kazao je Plenković.

"Sada je na upravljačkoj skupini na kojoj će biti predstavnici Njemačke, tj. Bavarske i Austrije i Hrvatske da nastave ovu suradnju i dinamične aktivnosti", dodao je Plenković.

Na sastanku 5. studenoga Andreja Plenkovića s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i predsjednikom vlade Savezne Države Bavarske Markusom Soderom rečeno je da LNG nije samo važan za energetsku sigurnost Hrvatske nego i regije, prenosi Hina.

Upravljačka skupina bi trebala utvrditi modele daljnje energetske suradnje u gradnji plinovoda i proširenju postojećeg kapaciteta LNG terminala na Krku, pri čemu će tražiti podršku Europske komisije.

FENA