Na Velikoj skupštini SNV-a predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prenijela je okupljenima pozdrave predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.      Foto: AA

Nakon sastanka u Banskim dvorima, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sudjelovali su na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

"U dijalogu trebamo nastaviti rješavati otvorena pitanja i unaprjeđivati gospodarsku, prometnu i energetsku suradnju. Vodimo brigu o zaštiti hrvatske manjine u Srbiji, kao i srpske manjine u Hrvatskoj", napisao je hrvatski premijer Plenković na Twitteru nakon sastanka u Banskim dvorima.

Na sastanku su u Banskim dvorima uz premijera Plenkovića sudjelovali potpredsjednica Vlade Hrvatske Anja Šimpraga, a uz premijerku Anu Brnabić ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

U prigodnom obraćanju u KD Vatroslav Lisinski predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković poručio je kako će putem ovakvih susreta doći do rješavanja nagomilanih pitanja u proteklim godinama koja se nalaze između dvije zemlje, "uz odgovornost i snagu da se ta pitanja mogu zajednički rješavati, na dobrobit srpske manjine u Hrvatskoj, hrvatske manjine u Srbiji i dobrobit međusobnih odnosa“.

"Hrvatska danas sa svim strateški riješenim pitanjima ima snage za riješiti sva otvorena pitanja sa svim susjedima, ima snage za još pridonijeti kvalitetnijem položaju manjina u Hrvatskoj“, izjavio je Plenković na skupštini SNV-a.

Hrvatski premijer je ukazao na brojna ulaganja putem operativnih planova za Srbe i ostale manjine u Hrvatskoj, istaknuvši kako je to često model za brojne druge zemlje u rješavanju manjinskih pitanja.

Na Velikoj skupštini SNV-a predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prenijela je okupljenima pozdrave predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Brnabić je istaknula kako su odnosi Hrvatske i Srbije opterećeni "brojnim pitanjima, nerazumijevanjima, neslaganjima, dubokim ranama i velikim nepovjerenjem“.

"Nijedna naša posjeta Zagrebu ili bilo kojem mjestu u Republici Hrvatskoj, ili bilo koja posjeta hrvatskih zvaničnika Srbiji, zvanična ili nezvanična, nije samo obična posjeta nego uvijek i nešto više od toga, pa tako i ova moja posjeta danas. Moja osnovna poruka danas, uz ogromnu zahvalnost Srpskom narodnom vijeću za sve što ste uradili, da ovo ne bude baš tako, je da mi želimo da to budu samo obične posjete, da budu češće, redovnije i da svaka od tih posjete ne bude simbol, svakako ne negativan ili neprijateljski, već uobičajeni radni dan kojega ćemo iskoristiti da razgovaramo o svim otvorenim pitanjima na što racionalniji način i o temama koje su važne za budućnost i sve naše građane i za čitavu našu privredu“, poručila je Brnabić s govornice.

Uz prisustvo visokih izaslanstava Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine, entiteta Republike Srpske, na četvrtoj Velikoj skupštini SNV-a okupili su se izabrani vijećnici i predstavnici srpske nacionalne manjine iz preko 150 općina, gradova i županija, njih preko tisuću i pol, kao i predstavnici svih relevantnih organizacija srpske zajednice u Hrvatskoj te manjinskih i institucija za zaštitu ljudskih prava.

TRT Balkan / agencije