Misija EUMAM trajat će dvije godine i provodit će se na teritoriju država članica EU-a.     Foto: Hina

Hrvatskom saboru upućen je prijedlog vlade o učestvovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Evropske unije za vojnu pomoć za podršku Ukrajini, "EU Military Assistance Mission - Ukraine" (EUMAM).

U slučaju pozitivne odluke Hrvatskog sabora, hrvatska vojska pomagat će Ukrajini na tri načina.

"Da naši časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu dio onih vojski unutar EU koje će biti spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj", objasnio je Plenković i rekao da očekuje zanimljivu političku raspravu u Hrvatskom saboru.

Misija EUMAM trajat će dvije godine i provodit će se na teritoriju država članica EU-a.

"Hrvatska bi učestvovanjem u ovoj misiji nastavila aktivan doprinos i potvrdila predanost u potpori zajedničke sigurnosne i odbrambene politike i međunarodnoj sigurnosti. Učestvovanjem hrvatske vojske u misiji za podršku Ukrajini, Hrvatska bi sa svojim iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinijela obuci oružanih snaga Ukrajine", rekao je ministar odbrane Mario Banožić.

Vlada predlaže da u misiji učestvuje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022, 2023. i 2024. godini.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio dati saglasnost za učestvovanje hrvatskih vojnika u misiji EU za pomoć Ukrajini. Tvrdi da to nije u skladu s ustavom, kao i da ministar odbrane nije ovlašten tražiti predsjednikovu saglasnost za to pitanje.

U uvodnom dijelu sjednice vlade, Plenković je istaknuo da je Austrija jučer "vrlo jasno podržala članstvo Hrvatske u schengenskom prostoru" za vrijeme prve službene posjete austrijskog kancelara Karla Nehammera Hrvatskoj.

Premijer će danas s Nehammerom i bavarskim premijerom Markusom Soderom posjetiti LNG terminal na Krku.

"Razgovarat ćemo o mogućnostima energetske saradnje, a vodeći računa o hrvatskoj kritičnoj infrastrukturi koja je već vrlo dobra, a u koju ćemo još uložiti kako bismo od Hrvatske učinili relevantno energetsko čvorište", rekao je Plenković.

HINA