Pri kraju su i radovi na višestambenim zgradama u Petrinji.         Foto: Hina

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes rekla je u srijedu da je u petrinjskim kontejnerskim naseljima u ovom trenutku 170 korisnika, a izmještanje se nastavlja prema planu države da do studenoga iz naselja u čvrste objekte izmjestiti veći broj stradalih od potresa.

U petrinjskim kontejnerskim naseljima na početku je bilo smješteno 320 korisnika, koji nisu imali neki drugi smještaj nakon potresa.

„U tijeku je daljnje izmještanje iz kontejnerskih naselja. Kao Grad dobili smo od države preko javnog poziva odobrenje za 20-tak kuća i stanova na raspolaganje, a toliki broj je dobilo i Ministarstvo graditeljstva na svom pozivu i u tijeku je premještanje obitelji ili u stanove, čvrste objekte, ili kod obitelji", rekla je gradonačelnica Komes u emisiji Petrinjskog radija.

Dodaje kako kod stradalnika ima interesa za smještanjem u zamjenski čvrstim objektima, a najavljuje da će na području Petrinje biti izgrađeno i 57 drvenih montažnih kuća od strane Sisačko-moslavačke županije.

„Jedan dio tih montažnih kuća ići će u Malinovu ulicu, njih 20-tak i oko 30-tak kuća kod Nove bolnice, odnosno preko puta Natura 2000. To će biti isto tako jedan oblik privremenog smještaja za stradalnike. Kada oni napuste te kuće jer će biti obnovljene njihove obiteljske kuće, planirano je da ti objekti budu u svrhu proširenja kapaciteta domova za starije i nemoćne osobe, budući da znamo da je velika potražnja za smještajem naših starih i nemoćnih“, najavljuje Komes.

Pri kraju su i radovi na višestambenim zgradama u Petrinji gdje je planirano smještanje stradalnika koji su ostali bez svog doma u potresu, dodala je petrinjska gradonačelnica.

Upitana jesu li poznati kriteriji po kojima će se navedeni stanovi dodjeljivati, Komes je odgovara da su još uvijek u razradi.

"Pokušavam doći do tih informacija. Još se uvijek slažu, odnosno analiziraju potrebe, broj ljudi čiji su stanovi stradali u potresu, što od zgrada koje su uklonjene, što od onih koje su oštećene, ali svakako da će biti prvotno namijenjeni stradalnicima koji su bili u zgradama", rekla je Komes. "U tim zgradama, prema zakonu, vlasnici stanova će moći ili zamijeniti svoju oštećenu nekretninu za taj novi stan ili će biti privremeno tamo. Bit će raznih mogućnosti“, dodala je.

Također je rekla kako još nemaju dugoročni plan što će biti na sadašnjoj lokaciji gdje se nalazi kontejnersko naselje u Centru novog života na Sajmištu, nakon što isto bude ispražnjeno.

HINA