Predsjednik Slovenije Borut Pahor pohvalio je u srijedu u Ankari posredničku ulogu Turkiye između Rusije i Ukrajine u ublažavanju tenzija u regionu.     Foto: AA

Predsjednik Slovenije Borut Pahor pohvalio je u srijedu u Ankari posredničku ulogu Turkiye između Rusije i Ukrajine u ublažavanju tenzija u regionu.

"Ukoliko ovaj rat potraje duže nego što se očekivalo, tenzije bi se mogle prenijeti južno na Zapadni Balkan", izjavio je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Govoreći o dobrim odnosima Slovenije i Turkiye, Pahor je istakao da velika većina Slovenaca saradnju s Turkiye ocjenjuje pozitivno.

Pahora je u srijedu, uz najviše državničke počasti, primio predsjednik Turkiye. Svečani prijem upriličen je na platou ispred Predsjedničke palate u Ankari, nakon čega je uslijedio sastanak na kojem su dvojica lidera razgovarali o bilateralnim odnosima, procesu članstva Turkiye u EU, regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je strateško partnerstvo između Turkiye i Slovenije uspostavljeno 2011. godine.

"Vjerujem da će naša solidarnost, koja se razvila na osnovu prijateljstva, savezništva i strateškog partnerstva, postati jača na svim poljima, uključujući i proces pridruživanja Turkiye Evropskoj uniji", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare.

Erdogan je nakon sastanka izjavio da "prijateljski odnosi i saradnja između Turkiye i Slovenije daju veliki doprinos regionalnom miru i stabilnosti".

Podsjetio je da je, nakon neuspjelog državnog udara 2016. u Turkiye, predsjednik Slovenije bio prvi šef države članice EU koji je posjetio Ankaru u znak solidarnosti.
On je dodao da Ankara i Ljubljana imaju potencijal da poboljšaju saradnju u oblastima privrede i trgovine.

"Kao saveznici u NATO-u, Turkiye i Slovenija moraju poduzeti zajedničke korake, posebno u oblasti odbrane", naveo je Erdogan.

Erdogan je rekao da je obim bilateralne trgovine između Turkiye i Slovenije dostigao 2,3 milijarde dolara 2021. godine.
"Cilj nam je povećati ovu cifru, koja još u potpunosti ne odražava naš stvarni potencijal", rekao je Erdogan.

Lideri Turkiye i Slovenije su prije konferencije za novinare prisustvovali potpisivanju bilateralnih sporazuma u oblastima nauke i tehnologije.

TRT Balkan / agencije