U prvom dijelu godine zagrebački su kvadrati poskupjeli 31 posto na godišnjoj razini, a 21 posto u odnosu na drugo polugodište 2021.      Foto: Reuters

Snažan rast cijena stambenih nekretnina konačno je pod pritiskom na globalnoj razini te se u idućim kvartalima očekuju znatne korekcije cijena u većini svjetskih gradova, naveo je Matthias Holzhey, glavni autor studije o kretanju cijena nekretnina švicarske UBS banke.

Analitičari te banke godinama objavljuju takozvani nekretninski bubble indeks, odnosno preračunavaju koliko su nekretnine precijenjene u odnosu na ostala ekonomska kretanja.

Analiza pokazuje da je u ovoj godini najveća precijenjenost nekretninskog tržišta prisutna u Torontu i Frankfurtu, a baloni su pred pucanjem u Zürichu, Münchenu, Amsterdamu...
Zagreb nije bio predmet analize švicarskih bankara, a da jest, i on bi bio pri vrhu po kretanju cijena u posljednjih godinu dana. U prvom dijelu godine zagrebački su kvadrati poskupjeli 31 posto na godišnjoj razini, a 21 posto u odnosu na drugo polugodište 2021. godine. Kako je u tom razdoblju prosječna inflacija bila blizu 8 posto, realno su cijene nekretnina na godišnjoj razini porasle 23 posto iznad ostalih potrošačkih cijena, a na polugodišnjoj blizu 13 posto.

UBS je uspoređivao kretanje cijena u prvom polugodištu ove godine u odnosu na drugi dio 2021. godine. U gradu rekorderu po skoku cijena stambenih kvadrata – Miamiju – taj rast bio je blizu 18 posto, dok je europski rekorder po skoku cijena Amsterdam bio u plusu nešto manje od 10 posto. Zagreb je s oko 13 posto imao brži rast cijena i od Amsterdama.

Poznavatelji stanja na tržištu kažu da su uzroci brojni: ponuda novih stanova niža je od potražnje, centar grada još nije toliko poželjan zbog potresa pa raste pritisak na novija naselja, stanovi se ne kupuju samo za stanovanje već i kao investicija, da bi se sačuvala vrijednost kapitala, a svoje su učinili i državni poticaji. No zbivanja u drugim državama imaju utjecaj i na nas.

Nominalni rast cijena nekretnina u 25 analiziranih gradova ubrzao se na gotovo 10 posto, što je najveća stopa rasta od 2007. godine, navodi UBS.

HINA