Pokretanje pitanja potrebe izgradnje džamije u Sisku inicirao je rahmetli Fuad ef. Karaga, dugogodišnji sisački glavni imam.      Foto: AA

Hrvatska je primjer za zemlje u svijetu po slobodi i pravima muslimana, rekao je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prilikom otvaranja Islamskog centra u Sisku koji nosi njegovo ime.
Erdogan je na otvaranju nove džamije u Sisku rekao da je tijekom njegovog prošlog posjeta Hrvatskoj prije šest godina Europi i svijetu poslana „poruka protiv diskriminacije, tolerancije, islamofobije i ksenofobije”.
Turski predsjednik kazao je kako se takve poruke „o prijateljstvu, bratstvu, miru i suživotu” šalju i danas.

„To nije slučajno jer je Hrvatska primjer zemlje u Europi i svijetu u pogledu slobode, blagostanja, poštovanja i prava muslimana”.
„Ova sloboda ne odnosi se samo na našu muslimansku braću nego i druge vjere i kulture” u Hrvatskoj, rekao je turski čelnik.
Naglasio je da je nova džamija simbol „uzornog položaja i multikulturalnosti Hrvatske”. Džamija i Islamski kulturni centar u Sisku, u Hrvatskoj, svečano su otvoreni u prisustvu najviših državnih i vjerskih lidera Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Turkiye.

Džamiju je otvorio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Svečanosti otvaranja prisustvovale su hiljade vjernika.
Između ostalih, prisustvovali su i reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Republike Turkiye Ali Erbas, te generalni direktor Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Serkan Kayalar.

Parcela na kojoj je izgrađena džamija i Islamski kulturni centar kupljena je 2006. godine, 2014. su riješeni imovinsko-pravni odnosi, a 2016. je dobijena građevinska dozvola. Godine 2017. počeli su građevinski radovi.

Džamija u Sisku plod je višegeneracijske i višedecenijske želje muslimana sisačkog džemata, a prvi spomen inicijative izgradnje džamije nalazi se u dokumentima i arhivi džemata Sisak od 1967. godine, nakon osnivanja tadašnjeg Odbora Islamske zajednice u Sisku.

Nakon kupovine prostora za potrebe džemata 1974. godine, džematski život odvijao se u dvospratnoj kući koja je prenamijenjena za potrebe mesdžida, mektepske učionice i sjedište MIZ Sisak u Petrinjskoj 64 u Sisku.

Pokretanje pitanja potrebe izgradnje džamije u Sisku inicirao je rahmetli Fuad ef. Karaga, dugogodišnji sisački glavni imam.
Nakon dolaska Alema ef. Crnkića, sadašnjeg glavnog imama MIZ Sisak od 2003. godine, Izvršni odbor MIZ Sisak se aktivno i intenzivno bavio ovim pitanjem.
Ključne godine su 2006, kada je kupljeno zemljište, odnosno parcela na kojoj je izgrađena džamija i Islamski kulturni centar, zatim 2014, u kojoj su riješeni imovinsko-pravni odnosi s Hrvatskom, kao i 2016, u kojoj je dobijena građevinska dozvola. Jedna od ključnih godina je i 2017, u kojoj su počeli građevinski radovi.

Proces priprema kroz dobivanje potrebne dokumentacije započeo je za vrijeme muftije Ševke ef. Omerbašića, a kompletna gradnja džamije i Islamskog centra završava se u mandatu muftije Aziza Hasanovića, koji je uložio najveći trud u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u vlasništvu nad parcelom, kao i pronalasku glavnog sponzora izgradnje.

Proteklih 16 godina se operativno vodio cjelokupan administrativno-tehnički proces dobivanja dokumentacije, odabira idejnog rješenja, a posljednjih pet godina period građevinskih radova.

Najveći doprinos i pomoć u izgradnji džamije i Islamskog kulturnog centra dala je TIKA. Otvaranjem džamije i Islamskog kulturnog centra, Medžlis Sisak je na raspolaganje dobio kompleks koji na 2.500 metara kvadratnih čine molitveni prostor, polivalentna dvorana, prostorije za biblioteku i čitaonicu, restoran, imamski stanovi, apartmani i učionice.

Milanović u Sisku: Islamski kulturni centar kao most koji spaja ljude iz Hrvatske i BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je kako Islamski kulturni centar u Sisku posmatra kao most koji povezuje ljude iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Milanović je rekao kako je lako biti isti među istima, ali da je izazov biti s onima koji su drugačiji.      Foto: Others

Programu otvorenja prisustvovale su delegacije nekoliko zemalja, uključujući Turkiye i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Milanović je kazao kako je Islamski kulturni centar još jedan korak u izgradnji kulture dijaloga, mira, razumijevanja i prijateljstva između naroda i religija.

”Ovdje, u starom hrvatskom gradu Sisku, gdje su se prije mnogo stoljeća ukrštali putevi i mačevi velikih svjetskih sila, religija kršćanstva i islama, danas vlada mir, prijateljstvo i danas otvaramo jedan spomenik kulture, spomenik modernosti, spomenik Islamskoj zajednici i modernoj Hrvatskoj, zemlji otvorenoj, demokratskoj, otvorenoj za sve ljude dobre volje, svih vjera i zdravih svjetonazora“, kazao je Milanović.

Naveo je kako je lako biti isti među istima, ali da je izazov biti s onima koji su drugačiji.

Podsjetio je kako je u Sisku decenijama živjela brojna, vitalna, živa, u hrvatsko društvo integrirana Islamska zajednica, a opet svoja, posebna i sa svojim identitetom.

Istakao je kako, kada je bilo najteže, u jesen 1991. godine, sugrađani Siščani islamske vjeroispovjesti, bosanskog, bošnjačkog porijekla i veza, stali su u odbranu Hrvatske zajedno sa svojom hrvatskom braćom, hrvatskim braniteljima.

Dodao je kako su bili braća po oružju, mada različitih religija, ali istog duha.

“Ovaj spomenik, ovaj islamski centar spomenik je njima, njihovoj hrabrosti, njihovom patriotizmu, njihovoj vjeri u bolje sutra, domovinu, da se nesporazumi prošlosti izbrišu i zaborave, da se iz njih nešto nauči i da živimo mirno, da nam bude i dosadno ako treba, samo da nevolja stane”, kazao je Milanović.

Smatra kako je centar doprinos tome.

”Ovaj centar vidim kao spomenik koji nas povezuje kao most između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i lokalnih pripadnika Islamske zajednice prije svega, ali i ljudi koji žive preko Une, jer kroz povijest bili smo puno više zajedno nego odvojeni“, kazao je Milanović.

TRT Balkan / agencije