Osmani je istakla da Kosovo ispunjava svoje obaveze dogovorene sa Evropskom unijom u vezi situacije na severu Kosova.  Foto: AA

Osmani je komentarišući izjavu francuskog predsednika Emannuela Macrona o mogućem povratku viznog režima Kosovu i Srbiji ukoliko se ne budu ponašali odgovorno, kazala da u tom slučaju niko na Kosovu ne bi imao mandat da ide u Brisel na sastanke u okviru dijaloga.

“Ukoliko neko želi da više ne bude dijaloga, onda preduzima takve mere koje su kaznene mere prema narodu Kosova, a ne protiv nekog lidera, protiv neke politike, nego protiv kosovskog naroda. Takvo kažnjavanje bez presedana, koje je i onako bila velika nepravda prema kosovskom narodu, smatram da bi rezultiralo smrću dijaloga”, kazala je Osmani odgovorajući na pitanja novinara prilikom obeležavanja Međunarodnog dana prisilno nestalih lica.

Dodala je da ne veruje da će do toga doći, jer je "Kosovo ispunilo sve kriterijume i to je proces koji je Kosovo zaslužilo mnogo godina ranije, a nije dobilo na poklon".

Osmani je, takođe, istakla da Kosovo ispunjava svoje obaveze dogovorene sa Evropskom unijom u vezi situacije na severu Kosova. Kazala je da je smanjeno prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada, te da će 1. septembra biti gotovo administrativno uputstvo za održavanje vanrednih izborima u četiri opštine na severu.

Osmani očekuje da će na sledećem sastanku na visokom nivou između Prištine i Beograda, u septembru u Briselu, Evropska unija utvrditi da su njeni zahtevi ispunjeni i da će biti ispunjeni svi uslovi za uklanjanje mera protiv Kosova koje su bile nepravedne.

Francuski predsednik Macron upozorio je Beograd i Prištinu da će biti preduzete dalje mere protiv obe strane ako se ne budu ponašale odgovorno. Macron je novinarima rekao da je Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova iz februara ove godine, put napred i da mu obe strane moraju biti posvećene.

Naveo je da su Francuska i Nemačka posvećene tom procesu i da su učinile pomake kad je reč o viznoj politici i ekonomiji.

”To ćemo ponovo razmotriti ako se dve strane ne budu ponašale odgovorno. Očekujemo da će se mir vratiti u ovaj region. Moramo da budemo veoma oprezni, pogotovo kada je u pitanju stabilnost na Zapadnom Balkanu“, dodao je Macron.

TRT Balkan / agencije