Na Kosovu se nizom aktivnosti obeležava Međunarodni dan nestalih lica.     Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti odali su počast ispred spomen obeležja posvećenom nestalim licima u sklopu obeležavanja 30. avgusta - Međunarodnog dana nestalih lica.

Počast su odali i članovi vladinog kabineta, strane diplomate i predstavnici Udruženja porodica nestalih lica.

Osmani je tom prilikom zatražila od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Srbiju da dostavi podatke i informacije o nasilno nestalima na Kosovu, tokom poslednjeg rata. Kazala je da je srbijanski genocidni režim počinio dvostruki zločin tako što je ljude prvo ubio, pa potom sakrio njihova tela.

“Kao što znate, u dijalogu sa Srbijom pitanje nasilno nestalih je prioritetno i kosovske institucije daju sve od sebe da kroz ovaj proces Srbija konačno pruži sve podatke koji bi nas doveli do rasvetljavanja sudbine nasilno nestalih“, naglasila je Osmani.

Kosovska predsednica je izrazila nadu da će u saradnji sa međunarodnom zajednicom biti postignut dogovor o nestalim licima u okviru dijaloga Kosova i Srbije, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije. Istakla je da je kosovska strana pokazala konstruktivnost i dala konkretne predloge, ali da Srbija još nije prihvatila te predloge.

I Kurti smatra da međunarodni faktor treba da izvrši pritisak na Srbiju da otvori arhive kako bi se rasvetlila sudbina nestalih lica.

“Pored otvaranja arhiva, naše Tužilaštvo mora da bude mnogo aktivnije, pravosuđe mnogo efikasnije, jer se do istine dolazi pravdom, kroz traženje odgovornosti onih koji su ubijali, zakopavali, ekshumirali, slali u Srbiju, tamo su ih sahranili i onda su ekshumirani iz pet masovnih grobnica, kojih možda ima i više“, naglasio je Kurti.

Kosovski premijer je rekao da je među više od 1.600 nasilno nestalih velika većina Albanaca, ali ima i onih koji nisu Albanci, te je poručio da je Kosovo posvećeno rasvetljavanju sudbine svih, bez obzira na etničku pripadnost. Kurti je pozvao sve građane koji znaju i imaju informacije o nestalima da kažu sve što znaju.

Na Kosovu se danas nizom aktivnosti obeležava Međunarodni dan nestalih lica. Pored ostalog, Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo organizuje uličnu akciju “Vrata čekanja“ kojom se želi iskazati zabrinutost zbog nerešavanja sudbine 1.621 nestale osobe, dok će gradonačelnik Prištine Prparim Rama uručiti ključ od kancelarije predviđene za potrebe Udruženja nestalih lica Kosova.

TRT Balkan / agencije