Od oko 45 hiljada upisanih birača u sve četiri opštine na severu Kosova, pravo glasa iskoristilo je 1.557 birača ili 3,47 posto.     Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predsednikom Centralne izborne komisije Kreshnikom Ranoqijem kome je čestitala na realizaciji procesa glasanja za vanredne opštinske izbore u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Kosova, Osmani je zahvalila i svim “bezbednosnim institucijama na profesionalnom radu, koje su obezbedile mirno i bezbedno okruženje tokom izbornog procesa, koji je decembra 2022. odložen na april 2023. godine”.

Građani su na vanrednim lokalnim izborima u nedelju u četiri opštine na severu Kosova, birali gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, kao i odbornike za skupštine opština Zvečan i Leposavić.

Institucije Kosova, navela je Osmani, omogućile su građanima da ostvare svoje pravo da učestvuju na izborima, u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i “pokazale da kriminalne grupe kojima rukovodi Srbija ne mogu da diktiraju ustavne i pravne procese u Republici Kosovo”.

“Zahvaljujem svim onim građanima koji su učestvovali u glasanju, uprkos nezakonitoj intervenciji Srbije i njenih kriminalnih struktura da tako nešto onemoguće. Kao rezultat ovih kriminalnih radnji, mnogi građani Srbije ovih opština su dobili pretnje i ucene kako ne bi učestvovali u izbornom procesu i na taj način ne bi mogli da izraze svoju političku volju da biraju svoje lokalne predstavnike”, istakla je Osmani.

Ona je ocenila da je strano mešanje u izborne procese globalni problem za demokratski svet, koji ne samo da narušava volju građana, već i narušava princip suverene ravnopravnosti država, kao jednu od osnovnih normi međunarodnog poretka.

“Kontinuirano i otvoreno zalaganje Srbije da ometa sprovođenje slobodnih izbora u Republici Kosovo protivno je duhu i slovu poslednjeg sporazuma postignutog u Briselu, zajedno sa planom implementacije”, poručila je Osmani.

Ona je dodala da ovakvom pristupu Srbije treba da se suprotstavi ceo demokratski svet.

“Institucije Kosova će pojačati napore i stati uz sve građane u četiri opštine severa Kosova, kako bi ih zaštitile od pretnji nelegalnih struktura. Institucije Kosova će koordinisati i akcije sa strateškim saveznicima na zaustavljanju daljih destabilizujućih akcija Srbije, koje su takođe suprotne poslednjem briselskom sporazumu”, kazala je Osmani.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije kandidati Pokreta Samoopredeljenje pobedili su u opštinama Severna Mitrovica i Leposavić, dok su kandidati Demokratske partije Kosova pobedili u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Od oko 45 hiljada upisanih birača u sve četiri opštine na severu Kosova, pravo glasa iskoristilo je 1.557 birača ili 3,47 posto.

Pripadnici srpske zajednice bojkotovali su glasanje na poziv Srpske liste, koja se nije prijavila za učešće na ovim izborima.

TRT Balkan / agencije