Trenutno je Ustavnom sudu BiH jedan sudija iz srpskog naroda.      Foto: AA

Zastupnici u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) pozvali su sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz srpskog naroda da podnesu ostavke dok ova institucija ne donese drugačiju odluku.

Trenutno je Ustavnom sudu BiH jedan sudija iz srpskog naroda.

To je jedan od zaključaka usvojenih na šestoj posebnoj sjednici nakon rasprave o "Informaciji o zaključcima Narodne skupštine RS-a od 17. februara 2020. godine u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH".

"Narodna skupština Republike Srpske zadužuje poslanike iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da u što kraćem roku pripreme i upute u parlamentarnu proceduru Zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim će se definisati sastav Ustavnog suda BiH bez stranih sudija", glasi usvojeni zaključak klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i poslaničkih grupa SPS i DNS-a

Osim toga usvojena je i "Informacija o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske usvojenim 10. decembra 2021. godine".

Ovi zaključci su izmijenjeni tako da se rok od šest mjeseci za njihovo izvršenje briše, a da se Vladi RS-a omogućava da odgovarajuće zakone i druge propise uputi u skupštinsku proceduru "kada se za to steknu odgovarajući uslovi".

Usvojeni zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

TRT Balkan / agencije