"Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i srpski svet", istakao je Vulin u saopštenju.             Foto: AA

Direktor srbijanske Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin podneo je danas neopozivu ostavku na tu funkciju uz obrazloženje da Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) "traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji".

Vulin je saopštenju za javnost istakao da se srbijanski predsednik Aleksandar Vučić i Srbija "susreću sa pretnjama i ucenama koje se mogu porediti samo sa austro-ugarskim ultimatumom iz 1914. godine".

Vulin je istakao da se od Srbije traži da prizna Kosovo, "da napusti Republiku Srpsku" i da uvodeći sankcije Rusiji "prestane da bude suverena zemlja i nacija".

"Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i srpski svet", istakao je Vulin u saopštenju.

On je naveo da su sankcije koje su mu uvele SAD "dokaz njegove uporne borbe za jedinstvo Srba".

"Odbijam da zbog bilo kog položaja postanem deo antiruske i antisrpske histerije, da prestanem da brinem o Republici Srpskoj i njenom opstanku i da prestanem da verujem u neminovnost ujedinjenja Srba i stvaranja srpskog sveta", poručio je Vulin.

On je ocenio da je njegova ostavka "mala pobeda SAD i EU", ali da je to velika pobeda za njega, "jer je dokazao da su Srbija i srpski narod vredni svake žrtve".

TRT Balkan / agencije