Od ukupno 18 izbornih lista na parlamentarnim izborima u Srbiji učestvovalo je sedam lista nacionalnih manjina.        Foto: AA

Izborna lista aktuelnog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića vodi na u nedjelju održanim parlamentarnim izborima.

Izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" vodi na izborima za Narodnu skupštinu Srbije sa 46,85 posto osvojenih glasova na osnovu 7.846 obrađenih biračkih mjesta od ukupno 8.273 biračkog mjesta.

Druga po procentu osvojenih glasova je opoziciona Izborna lista "Srbija protiv nasilja" sa do sada osvojenih 23,37 posto, a treća lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" sa 6,59 posto. Izborni prag koji iznosi tri posto za sada su prešle i liste: "Nada za Srbiju" sa 5,02 posto, "Mi - glas iz naroda" sa 4,68 posto.

Od ukupno 18 izbornih lista na parlamentarnim izborima u Srbiji učestvovalo je sedam lista nacionalnih manjina. Prema srbijanskim zakonima, na liste nacionalnih manjina ne odnosi se izborni prag od tri posto za ulazak u Narodnu skupštinu Srbije.

Tako je lista Saveza vojvođanskih mađara osvojila 1,72 posto, lista Usame Zukorlić "Ujedinjeni za pravdu" - Tomislav Žigmanov Demokratski savez Hrvata u Vojvodini 0,78 posto, SDA Sandžaka - dr. Sulejman Ugljanin 0,6 posto, lista Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi 0,38 posto, lista Ruska stranka - Slobodan Nikolić 0,3 posto i Albanska demokratska alternativa 0,09 posto.

Na parlamentarnim, pokrajinskim i izborima za odbornike u 65 lokalnih samouprava, koji su održani u nedjelju u Srbiji, izlaznost birača je iznosila nešto više od 58 posto. Pravo glasa imalo je 6.500.666 birača. Građani su na republičkom nivou mogli da biraju između 18 lista.

TRT Balkan / agencije